Batuk hmm..☹️

Ibu² semua tolong saya ubat apa yg boleh legakan batuk ye? Ubat batuk klinik x menjadi, x lega² batuknya. Ni kali kedua sy batuk, baru je nk lega yg 1st bulan 11 tahun lepas, dia mai serang yg 2nd pulak bulan ni dh 28w, dh x tahan laa.. kalau boleh nak cara kampung, malas dh makan ubat² ni😩😩 #pleasehelp #firstmom

18 Balas

selain tu, bakar bawang putih golek2 dgn minyak masak dlm air fryer atau bakar atas api, makan bawang tu. dan buat minyak untuk sapu kat dada. Dalam bilik tidur letak bawang besar yg dipotong. pagi2 bangun kalau ada kahak muntahkan aje. kumur air garam suam sampai ke tekak. rebusan cengkih pun bagus. last sekali kalau tekak gatal mkn strepsil honey lemon. mkn gula 1 hari 1 kali je. Alhamdulillah sy tak sihat takpernah lagi makan ubat even doc suruh mkn ubat pun sy tknak sbb risau baby dlm perut.

3mo ago

ha ah bwg putih bakar mmg berkesan. Kita dh cuba cepat lega batuk. Tips lain x pernah try tp klu batuk lg next time boleh cuba 😊

Sy amalkan minum air limau kasturi suam2..sehari dlm 2 ke 3kali..memang berkesan disamping naikkan hb..batuk memang teruk smpai kk bagi mc dan ubat batuk..cuma sy x berani nak minum ubat batuk..sy amalkan minum air limau kasturi 2hari je batuk yg teruk tu hilang..sy pregnant 24w..

Sis mcm saya ni. Saya pun sampai habis 3 botol brand beza, tp 1 ada lah yg okay bagi saya boleh tolong kurangkan sikit batuk tu. Ubat prospan. Tapi masa botol ke 2 tu, dia x effect mcm botol 1, last2 saya tahankan. Sampai sem 2 baru lah totally gone batuk tu

Dan beli buah singo pear. Potong kecil2,Rebus dan perah then simpan dlm peti. minum air tu. Kita cuba cara tradisional yg tak menggunakan ubat. InsyaaAllah semua dgn izin Allah. Yg penting, Jgn lupa 5 bismillah. Allah yg maha berkuasa menyembuhkan.

sis batuk berkahak ke ? mcm sy sblm ni lps kena covid tu batuk berkahak dgn selesema berterusan smpi la sy ikthiar minum air kelapa campur lemon dgn sesudu madu. alhamdulillah ok. lps minum tu bnykkan minum air ya sis, semoga cepat sembuh sis

Saya rebus air barli minum suam2 habis satu jug alhamdulillah batuk kurang tapi kalau amalkan InshaAllah beransur.. Saya pergi klnik doc bg ubat biji tp tk makan pun sbgai syarat sbb nk pergi checkup..

sis cuba gula2 ne yg warna hijau ,saya sepanjang mengandung batuk2 apa lgi bila waktu malam nak tidur . saya guna gula2 ne ja syukur Alhamdulillah lepas guna gula2 ne tiada sdh saya batuk2

sy masa 28week pun batuk teruk smpai terkencing2. sy kumur2 garam je hari2 dgn air panas suam. sehari 3x nk elak gatal tekak. kahak pagi2 sy muntahkn. terpksa, kalau tak batuk xkn baik.

klau sy sblom ni btuk kerap tiap mlm .. minum air suam2 je.. air saksi tu sy rebus dlu.. alhamdulillah oky dh.. walupon kdng2 ade je btuk.. xamil kn sngt ubt dri klnik 🤣

saya pernah batuk teruk, kakak saya buatkan limau perah campur kicap. alhamdulillah lega. 4-5 biji limau perah buang biji, campurkan 3-4 sudu kicap. insya Allah. cubalah