IBU YANG BERNPANTANG OK KE ?

Ibu ibu okay ke tu berpantang cuaca panas panas ni ? Rumah saya panas betul, aircond pulak tak ada . Stokin bengkung minyak2 jarang pakai Sebab berpeluh & gatal .

8 Balas

sy pun x ikut pantang dulu2. baby pun xde pakai bedung, barut n mitten. bedung masa kt hospital je sbb aircond dia sejuk. mitten pakai sbb kuku dia panjang habis cakar muka. pastu rajin potong kuku dia. kt rumah pakai pampers je. kalo malam baby sejuk baru tutup sikit badan dia dgn kain bedung.

mmg now musim panas. even hujan pun berkuap. sy yg ada aircond pun panas sgt. berpeluh2. berpeluh tu bagus tapi jgn la sampai kita dah memang panas pastu pakai lagi baju tebal stokin apa semua kang mau pengsan. pakai pakaian yg kita selesa tak perlu menyeksa diri and makesure minum air cukup

ye sy berpantang bulan 9 2023, stokin pakai malam je, siang berpeluh rimas badan, nk mndi byk kli mak xbg katanya .. berpeluh lagi baik,😭 sbb cuaca panas kan, rumah sy pun xde aircond sis, bayangkan baby brp hari lepas pkul 3 sy bogelkan dia pkai pempers je, kesian tgk kuat berpeluh 😭

Saya tak ikut pantang traditional. Cuaca panas saya tak pakai bengkung, tak pakai stoking, tak pakai sweater (adat pantang family saya kena pakai sweater). Semua saya tak buat. Mandi macam biasa. Siap shampoo rambut lagi. Saya just pakai singlet dengan kain batik je.

3w ago

sama la kita😅

sy tk ikut pantang dulu2..bengkung kdg2 je pkai sbb just nk bgi shape bdan cntik je .. baby pon siang sy tk pkaikan baju, just bedung jee sbb da naik ruam panas...

Saya tengah pantang. Saya pakai je stokin dgn bengkung walaupun mmg tgh panas. Tapi saya kerap mandi jugak. Minum air masak banyak.

Memang panas, pasang kipas kadang2 on aircond. Baby saya tetap bedung dan saya tetap pakai stokin takut masuk angin

4w ago

angin tk msuk lalu kulit sis

sy beli cooler dkat diy yg kecik tu..letak ais peti..ok la sikit untuk baby kesian die..