Lampu bilik maalam

Ibu Ibu ketika baru melahirkan.. Time malam anak newborn tido tutup lampu or buka lampu? Bilik dalam keadaan cerah atau gelao waktu malam??? #ingintahu #seriusnanya #firstmom #pleasehelp

29 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

seeloknya malam tutup lampu siang biar terang supaya mudah baby dpt bezakan siang n malam.. anak2 sy, sy buat mcm ni je.. alhamdulillah anak sy yg sulung 4 tahun tu tengah malam dr dlm pantang mmg tido lena.. kita yg kene kejut utk susu.. skrg adik dye 2 bulan pon sama mcm tu.. kalau risau anak tersedak ke ape, sy bukak torchlight kat phone tu utk menyusukan anak n utk tukar pampers..

Baca lagi

gelap, so nnt baby akan faham siang dan malam, ini saranan dari doktor. so mlm baby tahu dah gelap masa untuk tido. anak saya ikut mcm ni, maghrib je, mmg akan tido sepanjang malam sehingga ke pagi. bangun sekejap untuk minum susu je. alhamdulillah, sekarang dah setahun 6 bulan, tak pernah skip masa tido , kecuali tak sihat.

Baca lagi
2mo ago

Samaa🤗

Mlm sy x berani biar kn bilik brgelap . Msa brpantang hritu nmpk lembaga hitam bsr betul2 brdiri dpn sy , sy nk brsuara lgsung x boleh smpai lh suami buka lampu bru benda tu xde . Msa tu baby mmg dh mnngis2 tpi sy x boleh nk bgun , nk brsuara . Sejak tu 24jam sy buka je lampu .

VIP Member

tak cerah tak gelap. tapi suram/malap. sy pasang lampu bahagian ruang yg berdekatan bilik (cth ruang tamu),bilik lampu tak pasang jadi bilik pun tak terlalu cerah atau gelap. Ataupun pasang lampu khas utk tidur shj.

Sy baru lepas habis pantang. Sebenarnya baby waktu bulan pertama mmg waktu tidur tak menentu meskipun kita buka atau tutup lampu. Bila dh bulan kedua, dia dh start tidur lama waktu malam.

Klau sy (hari ni dh hari ke 15), ni sy bukak lampu 24 jam . Sebab cik misi kata untuk elakkan baby dari kena kuning (baby memang dari lahir takde kuning alhamdulillah) .

kna tutup lampu sis, even dlm kajian sains pn xbagus tido dlm cahaya, bleh ganggu sistem organ kita .. n lg satu spaya kita bleh ajar baby utk kenal waktu siang n malam

kalau saya ade guna speaker quran yg siap ade lampu malam tu, lampu dye pun soft je boleh adjust. bukan ape senang nk tgk keadaan bayi sye klu muntah ke nk mnyusu ke

waktu malam tutup lampu bilik..buka lampu toilet..😆.. mudah sikit bila nak tukar pampers baby nti.. pintu toilet tutup separuh.. adalah cahaya samar2 sikit..

Saya mmg bukak lampu tidur bg ada cahaya. Tapi xde la terang sgt. Malap2 gitu. Sbb saya takut baby tersedak dalam gelap lepas menyusu walaupun dh sendawa.