GBS +ve

Ibu ibu disini siapa yang pernah dah tengah disahkan GBS positive ketika hamil? Boleh share apa tips2 atau info2 berguna dan bila ibu mula sedar atau buat saringan untuk check keputihan ? Saya positive GBS 18weeks dah... Doktor beritahu nanti masa 37 weeks saya dah kene start ambil antibiotik untuk elak jangkitan pada baby nanti... Doakan saya ya

1 Balas

Sy buat swab test masa 5 bulan lepas dpt keputihan yg banyak sampai la sebelum bersalin. Pergi hospital dalam masa 18 jam lepas pecah ketuban. Biasa KK tak bg ubat utk gbs carrier. Doc bg masa dah nak bersalin. Masa sy, tunggu bukaan lepas induce, setiap 4 jam sebelum bersalin tu dorg drip antibiotik. Doa banyak2 agar semua dipermudahkan.

4y ago

Alhamdulillah... sis doakan sy juga ya...