GBS SEMASA HAMIL

Hi, sy detect positive GBS pada week 14 & terus ambil antibiotic. Keluar kuning + berbau + gatal. Boleh share ibu ibu yang pernah ada GBS history, if continue ambil antibiotic sehingga bersalin, baby okay ke? Boleh 100% protect dari terkena infection? Terima kasih :) #ingintahu #firstbaby

2 Balas

Saya positive gbs juga. Dah selamat bersalin bulan 8 haritu. Alhamdulillah baby sihat je. Sebelum dengan selepas bersalin doktor bagi drip antibiotic. Yang penting keluar tanda bersalin terus ke hospital jangan tangguh sebab takut infection. Doktor akan pantau juga keadaan baby lepas bersalin. Kalau semua normal boleh je balik esok harinya.

Hi, saya positive GBS juga dan alhamdulillah selamat bersalin awal tahun ni. Baby alhamdulillah sihat, tak kena tahan wad. Balik seperti biasa. The moment GBS detected, doktor prescribed antibiotic dan semasa dalam labour room doktor on antibiotic juga.