GBS +ve

Check up 28w, Alhamdulillah semua ok. Uri pun dah naik. Cuma dapat result positive GBS. Ibu-ibu yg ada pengalaman, boleh share mcm mana nk prepare utk bersalin nanti? Sbb sy bekerja, risau pecah ketuban bukan di wad & ambik masa nk ke hospital. Terima kasih

1 Balas

Kdgn ke berapa sis??? Selalunya kalau pch ketuban x terus nk beranak sis, amek ms yg lama jgk. Sy dh 3x bersalin, doc pecahkan air ketuban awl pg kol 6 cmtu bersalin esk subuh kol 4pg itupun emergency czer sbb poor progress, jln bkk sampai 3cm je. Sis xya risau, klu pecah kt mn² pn sempat sgt nk g hsptl, nak blk rmh dlu amek apa yg ptt pn sempat je.. Semoga dipermudahkan 😊

4y ago

Kandungan kedua, baby pertama. Betul sis, pecah ketuban belum tentu beranak terus, tp GBS +ve kena drip antibiotik utk keselamatan baby once ketuban dah pecah, tu yg merisaukan sy andai terlewat dan mendatangkan masalah lain pd baby. Terima kasih utk pandangan sis, melegakan sy jugak sedikit sebanyak ☺️