Apa penyebab gula dalam darah naik ?

Ibu gdm ada tak macam saya.. Pagi pkul 9 nak breakfast.. 5.2 mmol/L Dua jam lepas makan 7.8 mmol/L Tapi masih rasa lapar.. Makan tak menentu dua hari ni.. tidur pun sama.. btw saya dh nk masuk 30 weeks isnin depan.. Adakah stress antara penyebab nya juga.. Saya stress dua hari ni.. stress kan berat badan.. husband kurang luang masa untuk saya dua minggu ni.. asyik repair motor je.. malam dia gi lepak ngan kawan blkng rmh.. Saya stress duduk kat rumah .. tak lah smpai amek hati kat perangai tu.. tapi rasa nak nangis je.. ke tu emosi saya je sebab mengandung ni.. perasaan nak berkepit dan bermanja terus😅

4 Balas

5.2 tu before breakfast ke? mlm sebelum tu puasa x? last mkn n minum manis kul 10. lps tu air kosong je boleh smpai nk ambik bacaan before breakfast esok pagi. masa breakfast tu mkn n minum ape? x krgkn portion ke? gdm ni mmg kena control mkn. sbb doc nk avoid baby besar. klau mummy gdm on dc pun klau doc scan baby bsr sgt time dh nk bersalin nnt, doc x tggu dh 40w, dia suruh serah diri n induce time w38. yup stress pun boleh jd punca tp mkn kena jaga jgk.

3w ago

mknanya bkn sbb stress la. mummy asyik terlupa ni. set alarm taw. portion nasi or any carbs kena segenggam or 2 senduk je. lauk n sayur byk xpe. biar mkn sikit2 tp kerap haaa.

dulu masa mngndung ank 1st n 2nd mmg prnah sangkut gdm tpi dha hujung2 je smpai prnah insulin cucuk sndiri tu..skrg mngandung ank ke3 Alhamdulillah tak sangkut..berat naik bnyk tpi tak sangkut n sya amalkan makan beras merah tu..mnum air ksong bnyk n cmpurkan dgn biji selasih..skrg ni nk makan apa² pun tak tkut dha..sbb sya makan makanan yg kurang gula🤭🤭nk mkan manis2 atau sedap2 tu boleh pastikan mnum air kosong bnyk..itu je

sis kena jaga makan ya. rasanya sebab sis makan tak menentu. malam sebelum nak buat bsp tu kena stop makan pkl 8@9 mlm dan saya akan makan yg ringan sahaja mcm roti. nasi saya makan waktu ptg pkl 6. saya selalu bt esok paginya akan dpt result 4.6 macam tu.

3w ago

ye .. haritu makan popia serunding..sebab lupa 😅 tu sebab nye..

mcm saya ada gdm last makan pkui 8pm lepas cek baru makan tgk lah sllu mkn roti. lepas pkui 12 baru saya amik mknn berat sikit tp jaga portion makan sis tkot terbabas