Loya Teruk

Ibu, ada tips utk hilangkn loya dan muntah? Dah try veloxin pun x jln ? Apa mkn minum semua keluar 2 kali ganda. Pls ??

27 Balas

Tips sy, sabar dan tabah ye sis. Hehehehe. Sy pun loya teruk. Smpai rasa ni la anak 1st and last haha. Asyk mc je keje. Nak bt apa xboleh. Duduk kat tandas je. Huhu. Bersabar ye... Nanti bila loya da hilang.... Awk akn lupa mcm mana seksanya tu. Nnt tbe2 ehh pregnant lagi hahaha. Sory la. Sbb sy mcm tu. Sy mcm da lupa betapa seksa nya loya tu. Tp sy morning sickness mmg teruk. Cuma xkene tahan wad masuk drip air sbb sy masih boleh telan tembikai. So kandungan air masih ok dlm badan. Tu je yg sy boleh telan. 2 bln sy makan tembikai shaja huhu. Awk kene explore makanan apa yg awk boleh telan masa loya2 ni. So kekalkan makan tuuuu je sampai hilang fasa loya ni. Tp make sure makanan yg sihat la ye.

4y ago

Samaa. Loya teruk smpai 4 bulan. Nak masuk 5 bulan lebih kurang tp masih loya lagi. Tips dia bersabar jela haha. Sbb badan sy tkleh mkn masam ke manis ke entah lah apa halnya entah. Muntah sokmo 😅 tkleh bangun dari tilam. Badan lembik and siap letak baldi depan tilam. Tk koser nak ke toilet sbb muntah sesaat je boleh jadi 😂

Klu rasa nk muntah, atau mulut rasa masam2 kumur mulut dgn air suam... Sis dulu mmg teruk muntah time 1st trimester so sis mkn benda yg ada masin2 sikit... Sbb perut kita kn tgh bnyk acid utk neutralkn mkn bnda yg masin sikit... Tpi jgn over k... Klu tdak buat hot milo kh (jgn tambah gula) 'Milo kosong bgi pekat sikit milonya', atau susu suam (susu jgn panas x ada zat nnti)

Mkn sikit2 per 2jm perut mesti d'isi xblh kosong,elak kn mkn2 pedas,masam,byk2 mnum klau xblh mnum air kosong ,mnum air manis biar ad tenaga sikit,jgn mkn yg brlemak dl,ubt sm cam sy mnum veloxin msh sy mnum kurg sikit la munth tu cz sy pon mcm tu trimester 1 smpi teruk sgt msk hospital kurg air tp alhmdulillah trimstr2 dh xde muntah2 skrg yg ad lapar je perut

Minum banyak air masak.. at least 3liter sehari.. still akan rasa nak muntah @termuntah tp minum juga lawan rasa tu, insha-Allah lama kelamaan loya akan hilang sendiri . Sis boleh juga cuba makan buah buahan fresh, buah buahan kering cth kurma, kismis, pic, minum jus oren, makan aiskrim, sandwich, biskut jacob atau salad. Elakkan makan masakan bertumis dulu.

Oh ye. Lupa. Jangan sampai bia perut lapar sis. Lagi kosong perut sis, laaaaagi teruk muntahnya. Sy penah xnak makan sbb asyk muntah, sy muntah hijau, pahit sgt mulut masa muntah tu. Dan sy muntah keluar kat hidung. Sbb acid dah naik sangat2. Seksa sis. Xlalu makan punnn makan la jugak setiap 2 -4 jam. Walaupun muntah jgk, tp xla seksa sgt huhu.

Saya mkn dimenhydrinate jalan, tp bawaan ngantuk. Makan 25mg saja, tgg 30min biar efek dulu, baru sis boleh mkn. Harus isi perut tiap 2jam, makan apa aja yg bs masuk mulut, jgn lgsg minum air. Tgg 30min/1jam hbs mkn baru mnm air sikit2. Klo susah minum air putih, boleh mnm jus.

awal2 pregnant kene test n error. sbb sy org ckp mkn masam bagai, tp x leh jalan, bende masam x kene ngn tekak. depends atas diri masing2. tp pastikan sis makn sikit2, stiap 2 jam. jgn sesekali biar perut kosong. nestum, oat, kurma, biskut sentiase ade bekalan... air masak 3L

Sy Pon mcm ni..dlu tpi lpas da msuk hospital kena drip byk air utk pulihkan keadaan sbb xmkn ape Pon memang sukar nk lalui,tpi inshallah da msuk mggu 13 da beransur pulih..doktor n nurse smua ckp kena mkn kena Cuba..sy harap sis tabah sbb Kita akn lalui fasa ni..

sama macam saya sekarang sis. saya sanggup tahan lapar daripada makan lepastu muntah 😭😭😭 saya banyak makan buah je. sebelum ni mengandung dua orang anak tak pernah rasa teruk sampai macam ni 😭

Saya makan ubat nama metoclopramide haritu doctor hospital serdang bagi masa saya kena tahan sebab muntah nonstop 1 hari 😅 bila dah habis saya beli kat pharmacy je. Veloxin tak jalan untuk saya