Berat badan tak naik naik

Hi i nak tanya i dh 12 weeks but berat badan I tak naik naik And kakak I bising dia kata mesti anak nanti keluar tak bagus dari Bentuk badan nya means Bayi saya Akan mengalami cacat Tapi saya makan mcm biasa mmng dari dulu seblum kahwin Dan dh sampai ada baby pun Mmng susah nak naik Apa Patut saya buat Saya risau Dan sedih bila kakak saya ckp macam tu

34 Balas

lorhhh kakak pun😒😒 xyah pening2 kepala pkirkan sgt ckp kakak awak tu..dh berat xnk naik nk buat mcmmane..klu nurse ckp ok,ok la..sy dari masa mula2 buka buku sampai bersalin berat naik skilo,turun skilo,naik stengah kilo,turun balik..nurse xde ckp ape pun..tp awak kne jaga juga jgn sampai naik mendadak sgt dan turun mendadak sgt,ye..pape pun sepanjang mengandung jgn peduli sgt dgn mitos2 x elok..bykkan membaca,follow dr.imelda kt fb,byk ilmu2 kt situ😊 ibu mengandung xblh stress, sian bby..hehe

Sy sblum Hamil berat 92 (skrg masih Hamil cuma tggu Hari je Ni)...berat turun 5 kg...berat 9 bulan akhir trimester Ni 92 kdg 91.. alhamdulilah BBY sihat..mmg mula2 cm tu lps Ni okay adik.sayang oi..sy betul2 Naik sikit Masa 4 ke 5 bulan..tapi make sure adik makan vitamin yg klinik bgi tu.. InshaAllah x Ada apa2..akak Ni biar berat badan Naik sikt2 tapi bby comel je pertumbuhan dia..adik jgn risau ye..tu bby adik peduli kata org ye..jgn stress2 ye..nty Tak pasal2 bby pun stress gak...

Sis tk perlu risau janji baby dlm perut tu membesar elok ikut minggu nye...saye dh 22 minggu tapi berat 38kg.. Doktor tk marah sbb saye memang jenis susah nk naik berat badan😅saye makan 4 kali sehari kadang2 5 kali sehari tapi berat tk naik2😄baru2 ni saye buat Detail scan Alhamdulillah baby semua ok☺sis tk payah fikir bukan2 ye.. Insyaallah baby sis ok sempurna😊

4y ago

Klinik swasta sis..rm100 untuk Detail scan...saye duduk Johor... Selalu nye lh klinik swasta untuk Detail scan rm100 - rm150 ikut klinik nye☺

Normal la sis. Sy masa first trimester siap turun berat lgi. Slow2 nnti naik. Sbb baby tak berat mna lagi pon. Lagipun klau ikut application ni berat baby baru 14g. Tak effect berat awak pon 😅 positif je. sy ni lepas trun naik pulak 2kg. Rasa seram pulak kang baby besar sgt. Takpa, Janji awak mkan makanan yg sihat n berkhasiat. Takyah stress2

4y ago

Application cuma anggaran mungkin akan ada +- 😊

Awal lagi takkan lah nak naik ketara sgt. Awak sabar je dulu.. paling2 kandungan dah besar sikit baru naik.. kalau naik mendadak lagi tak bagus wak.. saya pun ada masalah berat susah naik.. tapi nurse kata xde apa lahh.. yg penting ibu sihat . Kalau ade pape masalah nnti nurse dan doktor bagitahu .

Sabar dik. Jgn stress dgn ape yg org ckp. Kita yg lalui. Sy dr buka buku sampai lah ke minggu ke 25..berat badan sama je.. X naik dan x turun. Asalkan HB ok, baby membesar. Kena fikir positif.. Insya-Allah, Allah atur sebaiknya. Amin.

Saya 20 week baru naik berat. Skrg dah 40 week total berat naik 10 kilo dah. Awal awal tak naik tapinturun dah hujung hujung baru naik. InshaAllah doa yang baik baik inshaAllah Allah jaga zuriat kita baik baik. Doa ibu kan bagus

Sy buat buku berat 47kg Skrg da 39minggu,berat naik 51kg je huhu Mkn byk je tp x naik Puan jgn risau, klau berat baby ok, size dia corresponding to week dia. Insyaallah xde pape Yg penting baby sihat. Baby sy scan da almost 3kg

Jgn risau puan.. Sy preggy 10 weeks.. Sy buka buku pink berat 50..sbln kemudian check up berat turun 2kg..nurse ckp normal tu sbb awal2 mengandung alahan.. Sy xlalu mkn nasi.. Tp sy bnykkn mkn buah, susu, kurma.. Hb sy pn naik

Utk first tkde pape sgt.. sy pn tak naik berat slme 4 bln prgnt lps tu selera makan dh naik.. skg naik bln main.. smp nurse ckap hati² hahaha.. relax jnji baby kt d. doctor ckap ok berat dia smua ok tkde apa perlu dirisaukn