hi mommies, ada tak cara untuk turunkan berat badan? i baru 28 weeks tapi berat badan naik teruk.

last checkup 15/9 64. semalam checkup 68. i rasa i makan dalam portion yg sikit. kadang nasi pun 2 kali je i makan. ini baru 28 weeks. tapi bila checkup hb, urine, gula semua normal. last minum air gula 15/9 tu result pun ok. any suggestion untuk turun @ maintain berat smpai next checkup tak? atau ini mmg normal ya?

5 Balas

Sme.. sy pun berat nek byk 4.7kg nek hampir 5kg nek dlm sebuln, sedgkn gula sume normal, urin normal, tp plan doc swoh repeat jgk air gula, now 30w suda.. khamis nty repeat air gula.. pdhal bukn mkn sgt pun, kdg2 ta lalu mkn nasi.. mkn ayam/salad saja..

mcm sy nim obess...Klau mkn ke, xmkn ke ttp naik..Kdang xtntu jgk,naik mndadak trun pom mndadak...Bimbng jgk kkdang, now dah 28week 5hari, berat skrng 91kg..cume gdm la yg sy kne jaga, sllu tnggi klu buat bsp😅

makan suku2 separuh puan , perbanyakkan sayur2 dan buah2 .. minum air suam yang secukupnya lebih dari 3liter sehari .. buat aktiviti sikit berjalan ka apa2lah senaman yang boleh ibu hamil buat ..

sama laa, saya pn berat naik banyak.. dalam 2 minggu naik 1.2kg, ni kene amek bp selang sehari.. ni pn dah control byk, tak makan malam. and banyakkan buah.

makan sikit2 tapi kerap. jangan makan banyak terus dan kurangkan gula ye mummy.