Bayi 6 bulan susah makan & berat badan kurang

Hi mommies.. i nak tanya lah, ada tips tak untuk bayi 6 bulan untuk tidak tolak makan.. baby i bila i nak bagi dia makan susah sangat.. sampai kadang2 saya stress bila anak taknak makan.. please share dengan i any tips untuk anak makan.. & dah 6 bulan, berat badan anak i cuma 6kg sahaja..#pleasehelp #firstmom

3 Balas

First awak kne check, ble awak mkn, anak awak excited x? ade tnjuk minat nak mkn? Try stimulate baby.. makan dpn baby.. sye buat mcm nie ble baby 5 bln.. Ble 6 bln, baby da stat mkn cuma sikit je la.. sye jenis buat bubur frozen.. so mula2 mkn 1 kiub je.. tyme mkn tu jgn strict sgt.. bg je baby pegg mgkuk/sudu yg kte nk suap tu.. bia je baby suap sendri tp kte pun suap la jgak.. comot2 tu bia.. ble nmpk baby tolak, jgn paksa dah.. try bg ptg or esok plak.. slalu nye sye gne menu yg sme je.. klu nmpk menu tu baby x nak, so try bg lg.. klu x nak jgak, tukar menu..

9mo ago

Maybe sbb x sihat hri tu kot.. awak cbe la buat baby excited blek mcm sblum nie.. bg puree buah ok x? baby nk mkn?

it's okay awak, 6bulan dia baru nak rasa lagi tuh. anak saya 9bln++ ni pun tak makan sgt, tipu kalau cakap tak stress, tambah org duk mengata n banding ,tapi fikir positif. bawah setahun , susu lagi penting. kalau ni awak masak makanan yg boleh tambahkan berat sama. dpt 1-2suap pun okay da, bagi dia makan buah/snack .

9mo ago

buah - avocado, pisang, pear, apple snacking - boleh buat bubur sumsum, pure buah atau boleh bagi buah bentuk finger food, baked potato, bake sweet potato

baby awak makan apa yea?

9mo ago

boleh pelbagai kan lagi awak. contoh: breakfast - oat+mangga, oat+buah naga, oat+blueberry, roti bakar lunch - bubur+pakcoy, bubur+carrot, bubur+kubis bunga, pure labu, pure sweet potato snacking - bake sweet potato, bake potato, bubur sum sum, taufu fa dn lain lain lg😊