Diabetes Test (first Timer)

I did my own diabetes strip test every once a week to see how my sugar level is going. Will it be the same result or test if we do at hospital during diabetes test where ppl said we need to drink the sugar sweet drinks before the test? Will the result more or less the same with the one i did every week? Coz im afraid if i did my home test i always have normal result roughly around 4.8mmol, will it be the same result if i do at hospital?

1 Balas

tak sama Mommy. yg dekat hospital tu (MGTT) kene minum air gula. Malam sebelum check gula tu Mommy kene puasa start form 10pm. esok pg tu pulak, sebelum minum air gula. Mommy akan ambik blood test dan air kencing. barula minum air gula. 2 jam kemudian check smula. yg Mommy buat dekat rumah (BSP) xde minum air gula. kandungan gula dalam makanan xsama chemical reaction die dari segi kuantiti. okay, GDM ni berlaku disebabkan hormon mengandung ni ganggu penghasilan insulin tau. apabila insulin terganggu, maka susahla proses pemecahan gula utk dijadikan tenaga yg akan myebakan dlm badan kita tinggi gula.. jd, utk memastikan kita ada msalah tersebut atau x, MGTT lah yg paling tepat. jgn risau, buat masa ni, mommy kawal je pengambilan gula. tp jgn kurg gula pulak.. mommy akan pening2 nanti. 😊😊