How to get pregnant?

Hi. I dah masuk enam bulan perkahwinan. Me n husband always ikhtiar utk dapatkan anak tp takde rezeki lg. Bila pergi rumah sedara mara always asking dah ada isi ke belum. Sometimes tu mcm layan tak layan la tp bila sedara mara lain yg dh ada baby rasa mcm teringin nak ada n tgk org lain seronok main dgn baby. Masa tu rasa terpinggir sikit la ye la kita takde anak. Tp dlm masa yg sama berfikiran positif jela mungkin takde rezeki kami lg 🙂

38 Balas

baru 6bulan dik jauh lg perjalanan.. xpe slow2 mula n ikhtiar.. sy 10thn menanti.. kawin 2013 kemudian tahu o prgnent 2017 tp bukan rezekibsy keguguran lps tu xlekat2.. tetiba tahun nie 2023 tahun ke10 Allah hadirkan berita gembira buat kami.. mcm2 suka duka.. ikotkn bulan oktober thn lps sy buat iui dekat GH tp wktu period mkn ubt clomid bila scan telor xde yg subur jd xboleh nk teruskan.. doc bg next apment 22/1 utk buat lg sekali tp alhamdulillah seminggu sebelum tarikh tu sy taw prgnent.. tp mula² nk buat iui doc suh buat ujian hsg.. dr situ sy tahu ade pcos, tiub fallopio kiri mcm tersumbat sikit tp ade laluan lg xtertutup terus, sebelah kanan pendek sikit.. lps buat hsg tu jgk alhamdulillah period sy stabil n regular lau x period sy mg xnormal kdg 2 @ 3 bulan non stop mcm ari 1st period bnyk smpi jenuh tukar pad, followup doc smpi 2thn mkn ubt provera la,yasmin la utk betulkan hormon tp xmenjadi.. alhamdulillah buat hsg tu period jd elok n rezeki sy prgent.. jd dik jgn putus asa mg sedih bila tgk org ade ank kita krik..krik.. mcm² soalan org duk tny, biarkan.. dengar je tp xyah ambik n simpan dlm hati or minda smpi teringat² n buat kita down.. selagi suami kita xmerungut,paham n sabar anasir² luar tu abaikan je.. belum ade ank pun rezeki buat awk utk idop ber2 lebih kenal suami, p berjalan² melancong,p cari kedai² mkn yg sedap² luangkan masa bersama n buat kita lg lebih matang,bersedia n sabar.. Yakin lah selagi awk ade period insyaALLAH awk akan mengandung cuma belum masanya dannyakin ALLAH akn bg bila masanya tepat..

Alhamdulillah sy sedara mara xda tnya. Ade la makcik yg rapat dgn sy tu tnya, dia igt sy merancang. Sbb dh setahun blm ade baby. Kita hanya merancang kan, allah jua menentukan. Sy kasi tips sikit dr pihak sy. Tips2 lain mungkin blh baca kt Internet, tp tips ni sy sendiri amal sbb takda org share pun. Sy banyak buat solat mlm. Masa sujud tu sy doa, 'Ya allah, kurniakan aku zuriat tahun ini jugak ya allah, bantulah aku hambamu ini ya allah, aku nak ade zuriat yg mudah dijaga dididik dan dibimbing, tahun ini jugak ya allah'. Disamping tu amalkan juga tips2 lain mana tau asbab kan. Tp alhamdulillah. Sy kawen dh sethun lbh, lekat dh 3 bulan dah. Masa khusyuk doa rupanya baby dh ade dlm perut, sy taktau pun. Sebab tu sy sentiasa yakin. Janji allah tu pasti. Bukan sekarang, mungkin nanti dia beri. Dia bagi masa sy betul2 dah bersedia. Sy mengandung memang takda masalah. Takda alahan. Pegi kk, hb bp semua okay. Gula lg la ok. Walaupun sy kategori obesiti sebab bmi lebih 30. Syukur sgt. Sis cuba je dulu jaga kesihatan masa belum mengandung ni. Exercise, jaga rohani. Exercise ni untuk preparation pregnant jugak. Dia akan perbaiki blood flow kita. Sy walaupun bmi lepas 30, tp muscle banyak sebab sy exercise. Takleh challenge la org kurus yg bmi normal. Ala bmi normal pun ramai je gdm sangkut sebenarnya.

sabar dik.. baru lg nikah.. org lain bertahun tahun..berbelas tahun baru dpt.. jgn pedulikan sgt mulut org..buat pekak shj.. ada lah tu sbb nya knp Allah x hadirkan lg zuriat untuk awak.. nk jd ibu bapa bkn mudah ya.. bkn seronok seindah yg awak lihat ya dik.. tp tersgt bnyk diuji dgn kesakitan.. mental..badan..fizikal..emosi.. kewangan..stress..serabut & sebagainya.. dan disitulah.. hubungan kita dgn suami susah ckit nk sweet mcm sblm ada anak.. kebanyakkan akan terjadi bnyk salah fhm..gaduh & sebagainya.. enjoy dulu moment berdua dgn suami.. consume folid acid bersama suami.. amalkan pemakanan & gaya hidup sihat.. klau dh lebih setahun nikah x lekat lg.. blh cuba pergi bt ujian kesuburan..doa..usaha..tawakal.. sediakan mental betul² bila dh ada anak nt.. rutin kehidupan mmang berubah.. kena bnyk² bersabar nk besarkan anak bkn senang..kita sbg isteri apabila jd ibu.. tiada istilah rehat untuk kita.. wlupun kita sakit dmam mcm mana sklipun.. tetap kena bangun bt semua..Anak tu rezeki dari Allah.. Amanah berat & tanggungjawab yg sgt besar kpd kita ibu bapa..akhirat kelak kita akan disoalkan cara kita mendidik anak.. InshaAllah tepat pada masanya Allah akan bg jgk awak anak.. yakinlah dgn rezeki Allah..nk anak pun x blh stress..

Sabar ye sis. yg penting ikhtiar cth mcm makan acid folic,jaga pemakanan & jaga kesihatan. saya pun ambik masa untuk pregnant,tu pun atas ketentuan Allah. saya alhamdulillah cukup setahun dapat tahu pregnant. sebelum tu memang asyik fikir bila nak pregnant,kenapa tak lekat lagi sedangkan org yg kahwin sebelum saya dah pregnant. kadang2 sampai rasa stress fikir. ada satu masa bila saya lambat period,saya trbayang mungkin dah lekat tapi bila lambat 3 4 hari tup2 keesokkan period terus rasa hampa. saya beli opk banyak2 untuk test waktu subur(ni salah satu cara untuk ikhtiar hamil) boleh check waktu subur bila,bila subur bersama je dgn suami inshaAllah ada rezeki mana tahu letak😊 Saya alhamdulillah sekarang tgh pregnant 7 bulan...doakan saya & baby sihat😊 Saya doakan semoga urusan sis & suami dipermudahkan✨

InshaAllah ada rezeki tu nanti sis! 🤲🏻 saya pun sama cuma saya lepas setahun kahwin baru pregnant. Sekarang baru masuk 14 minggu. Saya pun dulu selalu tengok orang ada baby rasa teringin lepastu kalau balik kampung semua ada anak dan saya rasa terpinggir ☹️. Tapi kalau asyik fikir jadi stress so saya and husband decide mindset “kalau ada Alhamdulillah, kalau takda cuba lagi” 😆, ngam ngam bila saya dah start tak stress fikir, bila lepas bersama dengan suami saya akan baring tinggikan punggung dan tunggu dalam sejam baru basuh. Lepastu bulan 3 check pregnant. Alhamdulillah mungkin rezeki dah 🫶🏻 saya doakan sis tak lama lagi pregnant ya! 🤲🏻

sy kahwin tahun sama dgn adik ipar, adik ipar bulan 6 sy bulan 12. adik pregnant dulu. sy ok chill happy. anak sedara belah hb dah 23 org so takde sape tanya kami hahaha. masanya akan tiba pd waktu yg tepat. kena usaha & tawakal. tips penting: jgn stress2, byk tenangkan diri. kalau ada duit lebih ada masa, gi jalan2 holiday. relax sama2. bila badan relax, emosi happy; kita akan hasilkan sperma & ovum yg sihat & berkualiti. waktu tidur, gaya pemakanan semua kena ambil kira juga. apapun masih baru lg tu, enjoy life together berdua dulu. nanti dah ada baby, nak peluk laki pun takda masa. percayalah cakap ibu baby 2 bulan ni heheeh.

Suami saya overweight, dia mula bersenam. Kami ambil multivitamin dan makan avocado. Saya minum susu full cream, suami minum low fat milk. Saya buat seed cycling (mula period sampai ovulasi makan flax seed & pumpkin seed, lepas ovulasi makan sunflower seed & sesame seed). Saya guna opk. Bila dah sampai waktu subur, saya pastikan bersama suami sampai lepas ovulasi. Baring lama2/ tidur lepas buat, hanya lap sikit. Saya juga rekod basal body temperature (BBT) - suhu badan lepas bangun tidur, check lendir.

baru lagi tu 6 bulan ..enjoy je dulu fasa honeymoon tu.. abaikan saje kata2 orang .. nanti bila dah ada anak dah xde istilah nak rehat cukup,nak tidur cukup.. kalau dah setahun cuba takda rezeki nanti boleh pergi checkup suami isteri..tak salah nak pergi cek awal² ada masalah ke takda masalah ke.. lebih baik tahu awal dari lambat.. cuma buat masa ni tak payah nak stress dengan orang sekeliling,anggap saja diaorang ambil berat kalau tanya kita..kalau jumpa jenis mulut jahat tu abaikan je terus..

Anak adalah rezeki. Dan rezeki tu milik Allah. Jd hanya Dia yg tahu bila waktu terbaik utk Dia berikan rezeki anak utk puan. Sekiranya belum ada rezeki anak, Dia tetap beri rezeki lain contohnya rezeki berdua dgn suami. Sangka baik dgn Allah. Sebagai persediaan, makan makanan yg sihat, perbanyakkan solat taubat dan zikir, perbaiki diri, percakapan, akhlak dan ibadah. Kiranya ada yg bertanya, jawab dgn baik “doakan yg terbaik utk kami”. Inshaa Allah ada rezeki buat puan suami isteri.

6 bulan perkahwinana masih terlalu awal, enjoy moment berdua dgn suami.. Jangan terlalu fikir “nak anak” nanti stress susah lekat juga. Time ni la nk kenal pasangan, nak manja.. Time kita kita dengan org tak sama. Ada rezeki awal pun ujian, rezeki anak lewat pun ujian.. enjoy dulu.. sampai masa ada rezeki melainkan dah bertahun kawin Sy nak masuk 8 tahun kawin, 3x gugur. Skrg tengah ada insyaallah hujung bulan 8 ni due.. Semoga dipermudahkan urusan awak dan suami