Mintak pendapat..

Hye...salam...sy mngdung dh 33week...first baby...aritu hb tk ok 2 mingu sblm hb sy 10.3...so smlm dh checkup alhmdulillah naik 11.3...so bile hb dh ok..mslh bru plak..berat bdan sy naik byk...2.6kg sebulan....isnin ni kene g lagi jmpe dokter sbb tkot sy ad kncing manis...smlm dh test ujian kncing mnis...bacaan ok..4.3..nurse ckp anak sy nti mati...kalau hidup pun..mse bsalin nti dokter akan patah2 kan bahu die...atau kepala die...so sme ad kepala die akan teleng seumur hidup atau cacat bahu....ad spe2 x mcm sy....risaunye lahai hati...

7 Balas

🤔🤔🤔 betul ke nurse/doc cakap macam tu @ miss communication? or gaya intonansi tu tak kena.. doctor pakar dah pernah terang pasal ni dgn saya.. point baby meninggal & masalah bahu sangkut tu betul kalau awak tak control gula yg berlebihan. kena control mkn supaya berat tak naik mendadak, limit sebulan dlm 1kg mcam tu. boleh rujuk dlm buku pink. klau ada GDM baby boleh terlebih besar, bila bersalin normal bahu baby boleh tersangkut & kena guna teknik apa entah utk bantu baby keluar & ada effect pada fizikal baby nanti. bab baby meninggal pun klau paras gula awak tak boleh control & terlalu tinggi. bacaan gula normal sebelum minum air gula bawah 5, selepas 2jam minum air gula bawah 6.7.. jadi sebelum sangkut gdm kena jaga diet betul2..

4y ago

sy dh slmt lhirkan bby sy bulan lps...ape yg nurse ckp smua tk btul....die cek anak sy die ckp bby sy besar...bile lahir..anak sy lahir berat 2.7kg shje...die ckp bahu smua akan dipatahkan sbb bby besa...alhmdullh mse bsalin..anak sy kua laju je..tkde sangkut kpla or bahu...berat bdan sy stabil bile nk beranak aritu..berat bby ok...bby lgsung tkd kuning...n lgsung tkd mslh ape...slrg bby sy nk msuk 2bulan dah...mkin hari mkin comel..dan berat pun mkin ok...dr mse lahir 2.7kg skrg nk msuk 4kg...dn bby sy alhmdullah smpurna smua nye tkde teleng..tkde patah2 mcm yg nurse ckp...

ishh seram nya nurse punya jawapan. tak membantu langsung. jangan fikir negatif sis. spatut sbulan naik 2kg. sis terlebih 0.6kg je. takpe, just kawal pemakanan mcm biasa ambil suku2. jgn fikir sangat apa yg nurse cakap tu. ikut je aturan jumpa doktor utk scan. kalau berat baby okay should be no problem

4y ago

sy dh jmp dokter mse sblm bslin aritu...dokter ckp berat sy ok..tk jdi mslh sbb sy sihat...lain la berat sy naik..sy ad mslh kncing mnis ke drah tingi..tu mmg mslah die ckp..mslhye sy tkde sakit tu smua..cuma berat je naik..dokter cek sy smua ok...kne pd nurse cek sy smua serba tk ok...tp alhmdulillh sy slmt lhirkan bby sy scre normal bln lps...tkde sangkut bahu ke..leher patah ke telengmcm die ckp...ank sy lahir 2.7kg..skrg dh 4kg....mkin mmbsar sihat dn smprna...aritu sy g kk..sy tayang kt die anak sy..die cuma jeling aje tgk..

kawal makan dan salt n sugar intake. minum air kosong secukupnya. berkenaan dgn nurse tu, puan boleh report. takde dalam etika pengamal perubatan utk cakap mcm tu. dan beliau bukan tuhan atau wrester dan tentukan hidup mati atau patah²kan org. semoga puan dan baby sihat dan selamat insyaAllah

4y ago

alhamdulillah sy dh slmt lahirkan bby sy bulan lps...alhmdullh juga smuanya smpurna...tkde cacat teleng bengkok ke patah mcm die ckp...die ckp dlu bby sy besar...sy branak normal ...bby sy kua laju je tkde sangkut kt bahu ke ape...berat bby mse lahir 2.7kg je..skrg alhmdullh dh mkin naik...nk msuk 4kg dah...btul...nurse bkn tuhan...kije die tu sllu nk tkotkan org aje..tp tkley mcm tu..buat hati patient risau.. aritu sy jmpe die kt kk..sy saje je tayang baby sy yg die ckp mati...cacat n teleng...die cuma tgk aje...sy sbnry mmg mrah sbb die nk amek kije tuhan...sdgkan Allah tau ape yg terbaik utk kite smua.

Dh knpe nurse ckp cmtu bukn dye yg smbut pn bby tu nti.. xyh dgr ckp dye nti sis yg emosi.. klink mne lah tu kn.. ckp mcm x guna otak xde akal😡

4y ago

btul...sy dh slmt lahirkan bby girl sy bulan lps...alhmdullh smuanya slmt dn smpurna..normal aje berat die...2.7kg mse lahir..mse sy mgndung dlu die ckp bby sy besar...nk dekat 4kg...sy ckp tk mgkin..aritu sy g kk..sy saje tayang kt nurse tu anak sy...pndai pulak die jeling aje tgk...aritu die la ckp anak sy ngan sy mcm3.

Ya allah.. Kenapa kne ckap mcm tu sekali... Nurse ni apahal? Sakit jiwe ke

4y ago

insyallah....mudah mudahan Allah pmudhkn urusan kite smua..alhmdulillah mmg comel...tme kshh...

bole report doktor/nurse ni.. xde etika lgsg.. 🤨

4y ago

itula...bg sy mse mgdung ni ad yg blh kite dgr.. ad yg lbh baik msuk kiri kua kanan aje...sbb sy dh slmt lahirkan bby sy bulan lps..dn skrg bby sy alhmdulillah mkin mmbesar sihat dn smpurna..mlahn mkin comel...tkd pun mcm ape die ckp...

bodonyaa nurse tu. tkde hati perutttt

4y ago

ye...jgnlh tkotkan ptient mcm tu...tp alhmdullh..sy dh slmt bsalin nrmal bulan lps...smuanye smpurna..bby comel n sihat..tkd lgsung mcm ape die ckp...elok je anak sy kecik kluar...tkde teleng patah3 bahu bgai..ank sy 2.7kg mse lahir..n skrg dh 4kg.