8 Minggu Nampak kantung sahaja.

Hye..kandungan saya baru masuk 8 mggu 1 hari,hari ni..tp scan d klinik swasta ..nampak kantung jer.Doc suruh refer ke hosptal utk di cuci...tapi saya masih berharap.Sbb saya tak da sakit apa2..😭😩😩..siapa ada pengalaman 8 mggu ..nampak kantung sahaja?brapa weeks dpat nampak baby & hearbeat..🥺🥺

8 Minggu Nampak kantung sahaja.
97 Balas

bile saya baca komen, kdg2 doktor ni blh buatkan kita down.. saya bru je mngalami 2haru lepas.. saya dah buka buku pink... tapi xscan lg. next appointment lepas raya. so saya pegi swasta utk scan.. kalau ikot kiraan period sy, dah 9weeks. masa scan tu saya dah kencing kt rumah.. so doc xnpk kantung n sbgnya... dia ckp pundi saya xkembang.. rahim saya tebal mmg mcm org pregnant dah katanya. dia suruh sy mnum air sbb sy xpuasa aritu. scan lg skali, sama jgk... mcm samar2 kantung... berkerut2 doktor tu explain kt saya. tp sy positif je. sbb kite sbg ibu, kite yakin bby tu ada. ni ank second saya. dia suruh repeat scan 2mggu lg. sy iyekan je. tp sy hnya akn pegi Kk je lepas raya. ank first saya mcm tu jgk.. beza kiraan period n scan, 4mggu...so,saya xpelik.. sy pun xde plak spotting ke ape. perut sy ni makin mbesar.. cepat besar dr yg first. cume kt sni sy nk ckp, jgn cepat down. ambil saranan rakan2 kat sni, cuba klinik lain... atau tggu lagi 2 3 mggu.. insyaAllah ada.. kite sama2 berdoa...

1y ago

ni betul kdg2 nurse or doctor yg slalu wat kita risau n stress mcm2 lah duk cakap... kita ni yg dgr duk mikir mcm2... pesan je lah menda elok2... jgn sebut2 pasal turun darah ke apa ke.. sebut sekali je sudah sekadar mengingat kan ini tiap kali pegi check up tanya soklan yg sama ada turun darah ada sakit perut tak? if ada haruslah kita ke hosp terus kan takkan nak diam2 kat rumah... tlg lah kalau ada nurse ke doc ke terbaca kat sini kami para ibu ni sgt risau bila dgr menda2 gini... 😥😥😥 moga yg baik2 je untuk para ibu semua... ☺

Saya pernah ada pengalaman mcm ni 2 kali. Yang pertama 8w nampak kantung je dr suruh dtg lg scan 2 minggu, scan lagi at 10w masih nampak kantung dr ckp mmg 50-50 chance la. So saya opt utk tunggu dulu tak nak cuci. Minggu ke 11 darah turun & complete miscarriage sendiri. Pergi check dr utk pastikan rahim dh btl2 kosong & bersih. And dr kata tak perlu D&C 2nd time pregnancy benda sama juga. Tapi alhamdulillah after repeat scan 10w dah nampak heartbeat and baby. Jgn putus harapan, doa banyak2. In sha allah okay, and kena redha and mental betul2 prepare for anything.

Sy ad pengalaman Masa sy 5week bru tau pregnant mmg blh kata tiap 2-3 hri ad darah coklat keluar mcm lendir . Sy xpergi klinik Sy g hospital terus g bhgian emergency PAC Smpai sana dorg mnta surat refer Tp sy buat keras sy je Sy ttp bertegas nk cek sbb sy risau Anak first Dorg pun bg la masuk N doc cek semua xde pendarahan ke ape nmpak kantung je Dy bg apoimen lg 2week N dia pesan mkn mknn yg berkhasiat Mkn buah Minum susu Lps 2week tu sy dtg Ad heartbeat baby N masih ad kua lendir coklat smpai la sy 9week mcm tu Tp g scan baby okay je Awak jgn cuci dlu Ad rezeki insyaAllah

2y ago

Nak tanya. kalau spotting tu sebb apa ya ? Saya pun dah 2 minggu. normal ke

Pengalaman saya masa 1st preg, saya scan kat kk week 7 xde lagi baby kantung je.. Dr suruh repeat scan setiap 2 minggu sebab xnampak janin.. Tapi minggu ke 11 or 12 macam tu, saya bleeding terus pi HKL, doc cakap mybe benih x jadi and doc suruh balik. Doc cakap in case kalau darah keluar banyak terus dtg hospital. Minggu 12 saya complete miscarriage, kantung dah keluar sendiri smpai habis xperlu dnc. Rasa dia macam period pain yang teramat sgt tapi bila dia dah keluar rasa lega. After beberapa bulan, pregnant balik. Apa2 rujuk doc.. Hehe.. Doa yang baik2.. Amin

3y ago

cm sy semalam bleeding.. sy g klinik doc bg ubat kuatkan rahim... bila scan hnya nmpak kantung je.. janin x nmpak... normal ke gtu sis .. doc mintak repeat scan 2 minggu lg... smlm scan 9w..

isnin lalu ikut kiraan dh 7week, tapi doc scan biasa dan dari bawah nampak rahim kosong je😭 then kena repeat 3minggu lg, kalau stil kosong bermakna sy dh keguguran masa spoting 2minggu lalu, 2minggu berturut turut keluar darah sikit2 kemungkinan masa tu dia jatuh, tp sy masih ada harapan lg utk 3minggu ni hrp baby masih ada😭 sbb wlpn sy takde alahan tp kdg rasa dh jentik² perut, perut pun nampak bulat, tksama dr biasa, kalau baby sht dlm perut skg dh 8week 1day doakan ya

Saya ada baca dalam google kalau nak tahu baby tuu sihat, cuba cek lagi pregnancy test. Kalau naik double line maknanya, baby sihat. Kalau single line, kena redha laa. Boleh cubaa kalau nak tahuu, saya pun awal 6w duluu, scan nampak kantung jee lagi, pastu banyak sangat keluar spotting 2 minggu lebih jugak, keluar darah. Tapi saya test, naik double line. Keep talking to her, suruh dia kuat dgn kita. Alhamdulillah scan lagi after 3weeks, dah nampak heartbeat.

2y ago

tak jugak sis . sy dulu pun kandungan tk menjadi jugak tp tiap minggu sy test upt still ve and sampai la hari yg gugur tuu still ve . lps admit warded seminggu and sy test lg still lg ve . doc ckp hormon mengandung ambil masa nak hilang .

Salam ibu2 nk tanya boleh kalau macam ni baby ada lagi tak...hari tu saya bliding Klink hantar ke hospital , hospital dia buat air kencing saya 1 Lin saya buat sendiri 2 Lin pastu dia scan..yg pertama kali dia tak nampak apa2 dia cucuk bawak PON tak nampak apa-apa yg keluar darah yg terpancut2 ....kali ke dua kali ke dua dia cucuk muncul itik kat bawah Sebb darah x berhenti...masuk wad kecemasan kat situ doktor cocok dalam2 samapi kena dinding dalam perut ni dapat LA scan kali ke dua Gambar ni ...

sy pun ada pengalaman sama jugak, awl scan mmg xnmpk ap2..sbb sy scan dkt klnik swasta, then dorg bg tarikh lain untuk scan...balik rumah sy buat pregnt test mmg naik 2.. so kuat kan ht untuk tggu nxt appoimnt..time dah tiba masanya, bila dctr scan nmpk lah semuanya ad heartbeart dia...rase brsyukur sgt2.. skrg ni dh 6bulan lebih kandungan.. stay positif je sis, mgkin bby kcik lg sbb tu xnmpk..jgn cuci, sbb takut bby ada tp msih kcik lagi je..ikut kata ht sis ok

jangan cuci apa² lagi selagi tak ada darah kluar.. mungkin tarikh jadi tu tak sama yang kita kira .. period xdtg pada tarikh yg sepatutnya tapi yg menjadi itu mungkin lambat dlm perut .. so kita punya kiraan tu lari sikit... tak berdarah jangan buat apa2 .. makan jaga..jaga diri elok2 ..cuma pengiraan kita lari sikit saja..

Jgn pergi cuci , inshaallah dia masih ada dlm rahim toe .. selagi takk ada rasa sakit dan selagi ✘ ada kuar darah jangan berfikir yang bukan ² .. positive kan diri tauu ☺️ sya dh 8week jugak tapi masih nampak kantung jugak .. nanti dh 10week nanti bru g second scan pulak .. kita sma ² doa okeuyy ..

2y ago

sy scan 8week dh nampak janin dan jantung