8 Minggu Nampak kantung sahaja.

Hye..kandungan saya baru masuk 8 mggu 1 hari,hari ni..tp scan d klinik swasta ..nampak kantung jer.Doc suruh refer ke hosptal utk di cuci...tapi saya masih berharap.Sbb saya tak da sakit apa2..😭😩😩..siapa ada pengalaman 8 mggu ..nampak kantung sahaja?brapa weeks dpat nampak baby & hearbeat..🥺🥺

8 Minggu Nampak kantung sahaja.
97 Balas

Sy ada pengalaman mcm ni.. kandungan pertama 8w dh nmpk janin.. kandungan ke 2 8w masih tk nmpk janin.. then g scan 9w pun masih tkde janin.. last2 10w 5d sy turun darah.. keguguran.. prgi hospital, dorang scan kantung dh pecah tp masih ada sisa.. terpaksa buat d&c.. mse dorang buat d&c dorang jmpe janin.. mmang betul janin tiada cacat cela.. smpai skrg sy masih pelik dgn kejadian tu..

2y ago

Anak sy 4 lelaki...semua alahan teruk...hormon semua org x sama...mengandung yg ke 5 ni pun alahan truk jugak..xtau la laki or perempuan..moga janin membesar dgn sihat dan sempurna..itu yg paling penting

awk pergi je hospital...saya masa 7 week ada bleeding...cek kat klinik swasta sama la nmpak kantung but dr sana xpasti ada baby ke tak..sebab kecil lagi...terus pergi hospital serdang..so sampai hospital dr cek ikut bawah...TVS...sekali dpt tengok jantung baby semua bedegup elok n dr jumpa fibroid juga dalam 2 cm besar..apa² better rujuk hospital...kdg klinik peralatan dorang tak sebagus hospital..

saya pernah ... kandungan yg ke3 .. pada thn2014 ... memang dr suh cuci.. atau dia akan gugur sendiri.. dan alhamdulillah saya punya gugur sendiri pada hari yg nak dicuci kat sepital.. 2017 alhamdulillah lahir anak yg ketiga kandungan ke4 . 2020 lahir anak ke4 kandungan ke5... InsyaAllah Allah akan gantikan yg terbaik selepas ini jika kita sabar dan reda dgn ujiannya...

sama la sy. lepas tu siap kk call ambulans. sbb ada brown spot. sampai hospital doc ckp tu normal atah procedure ms kk amik sample keputihan tu jd ada darah. tp sy ckp sy dgr doc kk ckp sesama diorg brown spot. kalau brown spot tu normal. n kantung mmg kosong lg sbb kecik lg doc ckp. org xsama kdg tuh. sy pon kembali positif kn diri.

Sy 8 minggu 6 hari dh start keluar spotting. Mula dgn warna coklat sampai lah ke darah. Dua kali jumpa Dr. Akhirnya masa kandungan genap 9 minggu, sy keguguran🤍 masa tu dtg dgn sakit perut yg Amat sgt and darah makin byk. Conclusion nya kalau spotting walaupun sikit, better jump Dr. Lg bagus pergi hospital terus bahagian PAC

2y ago

Sy bleeding dlm 4 hari mcm tu. Dr takde bg ubat kuat kan rahim masa tu. Cuma advise utk bedrest je.

kalau 8 weeks akan nampak baby dan heartbeat.kalau masih tk nmpak baby @ heartbeat, mungkin ada masalah sama ada baby makin menempel sebab pembentukan dia tak jadi. saya ada 2 kali pengalaman mcm tu..itu yg menyebabkan, 8 weeks sgt penting saya rasa..sebab time tu tempoh penting utk kita dpt tgok jantung dia.

masih awal lagi 8 weeks. saya masa awal pregnancy lepas bleeding yang banyak. di ofis pula tu huhu. pergi klinik, klinik terus referkan ke hospital. alhamdulillah, scan masih ada heartbeat. tapi kena buat vaginal scan, scan biasa memang tak nampak lagi heartbeat. alhamdulillah, sekarang baby dah 5 bulan.

dlu sya cam awak jgk..risau nmpk kantung saja...sya nmpk baby bila dah masuk 9weeks serta heartbeat..awak kena bersabar sikit je lagi..nanti awak dah boleh nmpk baby awak..awak dah xrisau dah..tggu lagi beberapa minggu okay..jaga mkn..jgn stress...Inshaallah..rezeki menyebelahi awak💗

better mom g klinik lain scan tgok apa kata dokter..mcm sya ms anak first g klinik cek dia ckp baby xde jantung dokter suh cuci, tp nasib sya try g lain klinik scan andthen dokter sna bg th klo baby shat n jantung ada..syukur skg anak dah 12 thn dah..

3y ago

haah sis sya bersyukur sgat xpercaya bulat2..sya pun xth klo klinik tu tempat biasa org cuci baby.

tunggu masuk 12 week baru repeat scan balik. kalau awal2 memang Tak nampak sebab kasih kecik lagi.. kalau nak scan pun kena full bladder baru nampak..😊😊don't think to much ya mummy..stay positive 😊