Pregnant

Hyee mommy ii kat luar sana.. Sy dh 22 mnggu pregnant but still blum bukak buku pink.. Boleh ke bukak buku if dh 5 bulan?

18 Balas

sis ada problem apa ye sampai tak buat buku pink lagi? saya pun bukak buku masa dah 19 weeks , memang nurse bebel sikit tapi takde lah bebel teruk teruk . just dia tanya kenapa lambat buka buku n bila lambat sangat bukak buku agak merumitkan kerja nurse sebab dia nak pantau kesihatan baby n mommy . mujur saya tergerak hati nak buat buku pink masetu , sebab hb saya low sangat , tu yg selalu pening kepala , rasa loya n nak pitam masa tengah kerja . sis pergi lah cepat cepat buat buku pink ye , nanti nurse boleh bekalkan ubat untuk mommy n baby kalau ada masalah pd kesihatan . 🤗

Boleh je kalau before buka buku merah ada buat check up kat klinik swasta tak kena bebel la kot tapi kalau tak ada follow up mana2 kena bebel la kot tapi depends kn nurse. Saya buka pun masa 16 weeks, nurse tak marah or bebel pun. Nurse tanya je kenapa datang lewat.

Buleh je , kalau tiada mslah nurse ok , sb klau lmbt buat takut ada kjejesn hormon prob ke apa diorg agk bisg skit. Klau ksihtn ok diorg xde bisg sgt. Sb hormon mgdg ni , mcm2

Boleh je, tapi kenaa tahan telinga kena bebel. Sebab dorang nak kita dalam pemerhatian, risiko pada ibu dan bayi ni tinggi walaupun diri kita rasa biasa.

Kenapa belum buat buku...seawal.kehamilan patutnya dah buat....sebab penjagaan kesihatan ibu dan bayi sgt penting...suntikan tuk ibu juga sgt penting...

Lambat sangat dah tu... Sy dulu buka bku pink masa 15weeks pon misi dah marah... Better buka under 3month... Sbb nak pantau kesihatan baby&mommy...

Okay je, I.pun bukak lambat haritu, tapi awal tu dah scan kat klinik swasta, senyum je lah time kena bebel dengan nurse. Hihuuu.

Saya pon belum buat buku pink. Minggu ni baru nk prgi buat buku pink . Agak agak doc marah tk eh ? 5bulan dah 😌

5y ago

Redah je.. Pegi je..

Boleh seawal 8minggu pun boleh dah..klo lmbt dri tue kompom kena bebel kuat dgn nurse 😂

buku pink mmg kena buka kalau nak beranak kat hospital kerajaan.. kalau nurse bebel, buat2 tak dengar saja , hehe.