Persediaan terima baby baru

Hye Salam mommy, mcm Mana persediaan mommy smua nak dpt baby baru, terutamanya dari segi kewangan , ekonomi Kini smua perlukan Kita buat kerja lebih demi menampung keperluan harian, mommy semua tahu setiap kehadiran baby pasti akan Ade rezeki yg Tak disangka, tp utk segala persediaan, adakah mommy buat saving khas? Sy sendiri terpaksa downsizing lifestyle bila terima Khabar hamil lg, sedih + gembira..ape pun kene teruskan hidup dgn kuat🫰

7 Balas

Insyaallah anak itu pn rezeki. Masa dpt tahu pregnant, bertubi2 terima berita baik.. syukur alhamdulillah. Dpt bonus, dpt increment, pegi memana ada je peniaga yg belanja makan. Padahal perut x nampak pn lg masatu. Siyes sy yakin ni mmg rezeki baby. Sy dlu pegi memana mcm x pernah pn ada org belanja mkn 😅.. dr segi kewangan, sama2 support. Lifestyle kami plak mmg dr dulu simple sesangat. Belanja yg basic2 shj. Nafsu shopping mmg kureng sikit. So alhamdulillah dari sblum kawen sy ngan suami dedua jenis ada saving hasil dr lifestyle yg simple. Bila dh ada baby, start saving lebih dr biasa je la in case nk guna utk keperluan baby

8mo ago

terbaik puan, moga terus istiqomah menabung..terbaik puan😁

Ye awak. Saya dan husband buat saving khas. Saya tak expect saya pregnant sebenarnya. Ada masalah back pain, sebab kerja berat. Doc advice berhenti kerja buat sementara waktu. Husband saya buat 2-3 kerja untuk saya dan saving. Memang penat tengok dia, dan jarang ada waktu bersama. Tapi demi keluarga, alhamdulillah, keperluan sangat mencukupi. Rezeki tu sentiasa ada. Anak pun dah besar, 2 tahun dah. Saya pun tengah mencari masa yang sesuai nak kerja semula. Semoga dipermudahkan segala urusan awak tau.

8mo ago

alhamdulillah, moga dipermudahkan segala urusan puan Dan suami juga, moga Kita terus kuat beri sokongan buat pasangan Kita, samalah husband Sy smpai tgh mlm pulun kerja lg..lg kerja sendri, ibarat kais pg mkn pagi n seterusnya hehe

Sy saving jgk tp saving utk kgunaan lpas bersalin… utk insurance bby la sllunya.. bab pakaian or brg2 bby lak sy guna pakai blik je.. mcm sy, pampers pakai masa dlm pantang je.. lepas tu sy akan pakai dua, pampers utk kuar rumah n cloth diapers.. pakai basuh pakai blik.. jimat byk 😅 Sy otw no 3, so agak pening jgk la sb anak2 yg atas da skolah.. pe2 pun moga kt semua ibu2 kuat tuk tolong n bantu suami tuk segala kos 🌸🌸🌸

8mo ago

yea moga sama2 Kita kuat ye

Sy lak surirumah. Cuma dpt jimatkan part susu (insyaallah akan breastfeed), pengasuh dan mungkin kesihatan baby. Bonus suami tahun ni pun simpan utk kegunaan baby. Insyaallah Allah bantu setiap hamba-Nya dgn cara berbeza

8mo ago

betul puan, klau ikotkan status Sy pun suri rumah, sesekali Bantu husband buat kerja2 opis sikit ..brg2 baby yg lama2 mne bole pkai, pkai semula, dh xsama mcm dlu, smua nk baru, ekonomi skrg ajar Kita utk lebih berjimat..

bila fikirkan ekonomi skrg.. penat.. sy still bkerja walaupn rsa xmampu sgt..xnak bebankan husbn sorg2 utk saving..kalau dua2 saving,selesa la sikit utk brg kperluan bby dn lps bersalin.

8mo ago

alhamdulillah moga puan sentiase kuat 💪, moga dipermudahkan ye

Sama la sy gembira tp risau tu pun ada. Tp insyallah setiap anak ada rezeki yg Allah swt da tetapkan. Kite doa yg baik2.

8mo ago

insyAllah puan, yg penting tgh pregnant kene sentiase positive, moga baik2 mendtg..

Betul. Sedih plus gembira. Taktahu mampu ke tk kedepan. Takut tk mampu nk penuhkan keperluan anak 😔

8mo ago

insyAllah Kita bole puan demi ank2..Allah Maha kaya ✌️