Air gula untuk ibu mengandung

Hye pregnant mom nk tnyr air gula ni selalu berapa kali kene minum ya?

Air gula untuk ibu mengandung
30 Balas

kalau dari pengalaman saya dia ikut pada berat badan juga puan kalau tetiba berat puan dalam 1bulan tuh naik lebih dari yang disarankan memang akan kena minum air gula , saya pregnant anak pertama 3x minum sebab berat naik mendadak sangat .. kali kedua ni , saya pandai kawal lah sikit alhamdullillah sekali je minum masa 14w

time mengandung 2 kali kena minum. kali pertama ok bahagia. kali kedua sangkut kencing manis. ni dah bersalin hari tu pergi check up nurse dah bagitau tak lambat nak kena minum pula. maybe sebab saya ada GDM lepas bersalin kena minum lagi. pada yang tak sangkut GDM tu tak pasti pula sama ke tak prosedurnya.

sy minum kali pertama reading ok je. tpi disebabkan berat badan naik dengan jayanya sejak awal pregnant, nurse suruh minum lagi skali risau apa² hal. sepanjang checkup, ada 1 bulan je yg berat sy naik tak lebih dari range yg sepatutnya 😅 kali kedua xtgk lagi result. harap2 ok je la 😳

risau btul kalau brt naik . tp ble perut makin besar and kerap lpr berat naik mendadak . smpai xlwrat sgt nak bangun berat sgt🤣. tp paling risau part mnum air gula tula. 2 kali gagal . smpai kene repeat . dhla manis pannas plk tu kalau kk bancuh .

sy kne mnum dua kali. awal bkk buku da sgkut kncing mnis haha . yg kelakar nya mse 1stime mnum air gula. sy tlupe nk amik darah. trus mnum air gula. dah kne repeat balik mggu dpn. hahaha adehhhhh.

dua kali biasanya kalau family ade yg kencing mnis mak / ayah . if kali ptama mnum dh sngkut gdm , then kne buat bsp jela . sy ank no 3 ni pn dua kli jgk mnum . sabauu jela demi ksihatan demi

Hi...ada yg kena mnum i gula lbh dr skali..tp sy hnya sekali sje...tp jika lps mnum i gula ad ape2 mslh sprti kncg mnis or ape2...nurse mybe akn bagi tuk kali kedua or ketiga.

Sekali je klau utk yang tiada risiko dan dua kali utk yang bmi xnormal ada history ibu@ayah kencing manis.. and kalau berat naik mendadak dlm masa sebulan pon kena minum jugakkk 😂

Depends on berat, history family & umur.. ada org 1 kali.. ade org 2 kli..ade org 3 kali(ni kalau sangkut gdm.. lepas beranak pun kene minum nk detect ade lg x)

sy mula² minum 16w. Alhamdulillah result oke. doktor pun dh x suggest mnum utk kali ke 2. tetiba dpt doktor lain, disuruh sy minum kali ke 2 pd 31w.