X selera makan

Hye mummy2....ada x mcm saya xdh selera makan.... Kandungan 9week.... Nasi smuaaa x blh mkn.... Smua mknan terasa pahit.... Minum air kosong jkk...apa mknan yg blh buat rasa muntah hilang yh....perut kosong.... Amalkn minum air putih jkk da kenyang tapi badan rasa lemah

12 Balas

Sama dengan saya masa 1st trimester. Saya tak selera makan sampai kena gastrik 😵🥴. Apa2 pun sis, paksa diri makan ye takut perut kosong. Saya tak nak sis kena gastrik macam saya masa on 1st trimester. Kalau tak boleh telan makanan, at least try makan buah buahan atau minum susu. Asalkan jangan biar perut kosong. Semoga dipermudahkan urusan ye sis sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Aamiin

Cuba makan buah, pisang, mixed nuts, minum susu atau soy milk. Sekurang2nya baby dan mummy tidak lemas kelaparan. Stay active and always walk to keep your body relaxed and energetic. Sume ni proses badan membuat persiapan utk baby, don't worry! It is all for dear baby. It will get better!

Sama .. Time 1st Trimester .. Nasi , Tomyam , Telur , Masakan Bertumis Semua Tak Boleyh Masuk .. Asyik Muntah Jer .. Sekarang Dah 2nd Trimester .. Alhamdulillah Dah Beransur Pulih .. Dah Boleyh Makan Nasi .. Cuma Jangan Terlalu Banyak ..

I think most important Puan kena makan sikit tapi kerap. My meal time in 1st trimester agaknya pkl 7 pagi, 9 pagi, 11.30 pagi, 4 petang, 6 petang, 11 malam. Try cereals like cornflakes, granula with milk, bananas, small fruit snacks

Masa kandungan dlm trimester ptama, sy x lalu nak mkn pedas. Nak yg ringan2 jaa mcm sup telur fucuk mkn dgn nasi lembik. Sis cuba roti ke? Hlg mual cuba mkn buah. Jgn x mkn lgsung sbb risau kandungan nanti. Take care~

Sye pn jenis mcm tu.. kdang2 2 3 Hari xmkn nasi.. tp sye jenis nk mkn buah2.. xkesah buah pape.. n kdang2 buat air.. tp smpai ke skrg sye xleh xmkn buah dlm Shari..dh mcm ketagih plk..hihi.. skrg dh 31w2d..

Same mcm sye sis.. first trimester mmg xlalu nk mkn.. Lau mkn pn dua suap dh xnk.. cube sis minum air sunquick.. kalau sye kene mkn or minum bnde msam utk kurang rse geli tekak tu...

Saya pun sama waktu di trimester pertama..cuba makan sedikit untuk tengok tekak boleh terima ke tak..atau boleh consume buah2an atau kurma/madu :)

puan makan sikit tetapi kerap. boleh cuba makan crackers, roti, biskut wheatmeal. minum air kosong secukupnya, jus dan makan buah

masa tri 1st sy mcm tu..sy makan bubur...letak la kentang ke carrot ayam dlm tu...tu je bole terus telan..kunyah pn sikit2 je