Air ketuban pecah 4.15 pagi (16/05/2022)

Hye mommy semua! Update terkini harini genap 38 minggu 1 hari🥰 tidur pukul 2 lebih pagi sbb baby aktif bergerak smpai perut jadi ombak la! Last2 pukul 4.15 pagi bangun mengejut sbb air tiba2 keluar terpancut ingtkan mimpi rupanya betul2 😮‍💨 kejut suami lepastu suami check bukan air kencing. Last2 bgun dari katil terus pakai pad sambil air mencurah curah kluar mcm air terjun! Tak boleh kawal mcm air kencing. Alhamdulillah air warna jernih setakat ni, smpai je PAC terus doktor check bukaan dah 2cm, buat CTG dgn USG alhamdulillah baby semua okay🤲🏻 so skrg saya dah kne warded di HRPB ipoh. Setakat ni ada keluar tompokan darah lepas pada check bukaan dan air ketuban pecah. Contraction tak kuat sngt just mengeras gitu2 je. Mintak doakan saya agar mudah bersalin ye mommy2 smua🤲🏻❤️ semoga urusan mommy2 di luar sana pon dipermudahkan ye. Terima kasih mendoakan saya🌹

20 Balas

Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan putri sulung saya pada 17/05/2022 pada pukul 10.01 pagi🤲🏻 syukur sangat Allah mudahkan urusan bersalin saya, bukaan laluan dari jam 11 mlm ke 5 pagi hanya 3 cm sahaja. Lama jgk nk tggu bukaan laluan tu sbb ank sulung kan hihi🥰 alhamdulillah saya layan contraction lebih dari 24 jam dgn bantuan on antibiotics cucuk dua kali masuk badan supaya anak tak kne jangkitan kuman akhirnya pada pukul 7 pagi saya panggil nurse dgn doktor untuk check bukaan jalan sbb dah tak tahan sakit tu kuat sngt dorang check last2 dah fully dah. Dorang terkjut sngt dan terus bergegas tolak katil saya trun lift, lepastu dorang ckp “puan jgn teran ye, puan dah fully bukaan dah kita tak smpai dewan bersalin lagi so jgn teran ye” saya pon kepit la kaki supaya tak teran. Smpai je dewan bersalin pada pukul 8.40 pagi. Doktor suruh teran je sbb bukaan dah cantik. Tapi saya cuba meneran tak lepas sbbnya contraction normal rasa sakit tu pendek dan tak kuat. Jadi saya tak dpat nak teran panjang dgn nafas yg panjang. Kepala baby betul2 dah nmpk. Jadi doktor bgi ubat induce masuk air dgn ubat tahan sakit cucuk kat tangan. Alhamdulillah saya terus boleh meneran panjang sbbnya ubat induce tu bagi rasa sakit tu kuat sikit. Bila kita rasa sakit tu kuat, kita jadi auto nak meneran. Alhamdulillah 3 kali teran kepala anak terus keluar. Dapatlah bersalin normal syukur ya Allah🤲🏻

2y ago

Ada 1 cm kne gunting. Sbb doktor kata better gunting nampak kemas, kalau terobek sndiri lagi susah nanti takut tak cantik. Tapi masa gunting tu mmg tak rasa apa pon sis. Time tu sakit contraction tu kuat smpai tak sedar bila dia gunting😂 jahitan pon tak rasa sngt sbb saya mintak bius 2 kali. Sbb bius pertama tu saya ada rasa time dia cuba cucuk jarum tu, pastu dia bius kali kedua tu okay dah tak rasa sakit dah. Cuma time dia tarik benang tu rasa geli2 sikit

Congrats sis! selamat berpantang ❤️. Boleh ke kalau saya minta sis share pengalaman bersalin dekat HRPB Ipoh? InsyaAllah saya due bulan 7 ni dan anak sulung jugak. Berharap sis dapat share pengalaman tu hehe. Doakan saya dipermudahkan urusan bersalin nanti ya! ❤️

2y ago

Ouh hehe mesti akan ada rasa nerves sbb nk dkat due date dah🥰 takpe sis jgn risau okay, jgn stress2 takut nanti baby pon akan stress tak pasal2 kne lahirkan awal plak nanti. InshaAllah boleh tu huhu, ouh saya haritu bersalin normal caj RM32 sahaja( hospital ipoh) Dia tgok jgk sis, kalau normal plus vacuum mahal sikit tapi bawah 100 la, kalau czer RM 100 ke atas. Saya harini bersalim esoknya boleh discharge dah. Macam saya 16/5 masuk wad pecah ketuban. 17/5 bersalin, 18/5 boleh discharge mcm tula

Alhamdulillah mommy syafika da brsalin 😍 best nye dengar mudah mommy bersalin heheheh , sis doakan sye pulak hujung bulan 6 ni🥺 suka dengan sis Sbb rajin balas soalan kitew kat apps ni hehehe 💖 mne mne mesti ade sis😘 selamat berpantang mommy 😘

2y ago

Hihi ingat kita ke sis? Alahaiii hihi haah kita rajin balas comment org huhu.. 🙈 inshaAllah sis saya doakan semoga awak pon boleh bersalin dengan mudah amin. Masa nak tgh layan sakit contraction tu kan, baca doa nabi yunus, lailahaillaantasubhanakainnikuntuminazzalimin.. dan masa nak teran pon baca sekali tau, inshaAllah Allah mudahkan urusan bersalin. Saya buat mcm tu menjadi alhamdulillah🤲🏻 semoga dipermudahkan segala urusan bersalin nanti okay❤️

Tak lama dah tu. . Semoga dipermudahkan urusan pn . Usap2 perut selalu banyak baca doa nabi yunus semoga mudah proses bersalin. Selamat berjuang pn ♥️😊

2y ago

Ye betul sis sangat2 menjadi 🤲🏻terima kasih sis untuk doanya alhamdulillah bersyukur sangat dan rasa lega dah🥰

nak tanya klu air ketuban pecah dia terpancut ye?? bkn kluar slow gitu..Sy xde pengalaman ketuban pecah sendiri..semua anak sy sblum ni misi yg jolok pakai alat dia..

2y ago

Haah sis, air ketuban kalau terpecah sendiri dia auto kluar mcm air pancut gitu. Saya rasa saya pecah ketuban sendiri sbb anak saya agresif malam tu dia terlalu bnyk bergerak. Mgkin sbb tu hihi🥰

Allah mudahnya sis bersalin..semangat juga rasa ati ini bila bca cerita sis..dOakan saya juga mudah bersalin nanti ya sis..due bulan 7 nie.

2y ago

InshaAllah takkan lupa tu all tue best ye mommy❤️🤲🏻

eee seronoknya sisss.. sy 38w1d jugaaaa belum ada tanda lg ni. semoga tak sampai tarikh due lah. tahniah yee

2y ago

InshaAllah sis boleh tu, doa banyak2 ye Allah tu dgar doa kita🥰 semoga sis jugak akan dipermudahkan segala urusan bersalin ye🤲🏻

tahniah syafikah..org y sllu ade dlm komen sblm2 ni alhamdullilah dh selamat

2y ago

Hihi inshaAllah boleh boleh hehehe🥰

semoga Allah permudahkan segala urusan bersalin. Baby dan mama sihat selalu😍❤️

2y ago

InshaAllah terima kasih sis untuk doanya amin ya rabb🤲🏻❤️

alhamdulillah tahniah puan.. Selamat berpantang..semoga cepat sihat puan & baby

2y ago

Terimaa kasih sis untuk doanya🌹