R I S A U

Hye mommy semua, ada x cara untuk naikkan berat baby dalam kandungan? Sy da 36w4d sepatutnya berat baby 2.7kg. Tapi berat baby sy 2.4kg ja.

11 Balas

Ada sis, banyakkan makan atau minum yang bersumberkan vitamin C. Macam saya, setiap hari saya minum air limau kasturi, letak gula sikit. Saya minum bila rasa dahaga dan yg paling penting setiap kali lepas makan ubat yg kk bagi. Asalnya sebab nak baikkan hb je. Saya anemia in pregnancy. Tips ni saya dapat daripada nurse kk tempat saya. Saya siap2 buat sejag air limau kasturi dan simpan dalam peti sejuk. Alhamdulillah hb naik to normal. Dan saiz baby pun okay. Saya bersalin on 37 weeks dgn berat baby 3.42 kg

Sy dulu masa 35 w scan, bby 2.4kg.. then doktor kata after 35w bby mmg akan cpt mbesar.. kalau blh bby naik 100g je dlm 1mggu.. lagi2 anak 1st kalau blh bwh 3kg lahir.. then last2 sy bsalin masa 39w bby lahir 3.2kg

5y ago

Tu lah kan kadang doc cakap kecik, bila lahir besar pulak.

X ok ke?. Doc I x ckp ape2 pun cuma bgtau baby kecik je... X suruh buat ape2 pun hehehe. Normal la kot, lagipun estimate je tu.. 36weeks baby 2.2kg😉as long as baby dlm perut doc kata sihat, alhamdulillah🥰

5y ago

😘😘😘

Ok dh tu beratnya..jgn besar2 dlm perut ssh nnti nk lhirkn..mcm sy orgnya kecik so klo leh xnk besar2 dlm perut ckup 2.5kg dh kire ok..tkut rabak cam kakak sy😌

5y ago

Trima kasih yea mommy

Ok la tu sis.. Baby girl sy lahir 2.2 je.. Tpi alhamdulillah lahir ngn sihat wlaupun xckup bulan.. Skit lgi nk ckup bulan.. Doc ckp border 😂Lahir 36w6d

5y ago

Tu lah kan biar x cukup berat tapi sihat

Vitamin dah makan...try susu lak(ikut sukatan yang betul) kalau 180ml ngn 4 scop ikut je...pstu oat ke..sy buat macam tu alhamdulilah Naik...

5y ago

Ye Amin..mummy

Yela.. Ank sy lhir 36w 4d 2.6kg....doc kt mmg bert dia... Ok la.... Ikut perkembngn

5y ago

Ye.. Moga2 smua dipermudahkn... Sy bln5 bersalin no2.... Hrp brt dia ok

Ok la tu sis. Baby kecik senang nak teran

5y ago

Itulah. Mak sy pon cakap macam tu. Hope so

Minum susu full cream 2kali

5y ago

Yela... Sakit dia tu awk tk terthn sgt... Prut memulas 3kli ganda..... Itu tnda nk bersalin.... Thnt kua lendir cmpur drh..... Cm sy pjok bby pecah air ketubn la senng nk thu... La btul pecah air ketubn dl tk lma skli dgn sakit pinggng... Prut mengeras... Smpai hosptl da bkk 4cm tp tula tk bole norml..... Tkpe jnji dua2 siht.

minum anmum sis...

5y ago

Minum je....... Selng2 la