kira tendangan bayi

Hye Mommies sume. Sy dh masuk 28 weeks and first baby. Saye nk tnye 1. Mcm mana sbnrnya nm kira tendangan baby yg betul? 2. Adakah baby x tendang tapi bgerak je dh dikira sebagai pergerakan? 3. Brpa gap masa utk kiraan tu? 4. Kalau kiraan tendangan tu x sampai 10 kali tendangan dlm masa sejam/dua adakah tu mksudnya bahaya utk bayi dlm perut? Maafkan sy bertanya sbb aritu pergi klinik kesihatan diaorg xajar pun nak kira pun. Thanks an advance.

1 Balas

1. Kiraan bermula 9pg-9mlm.. setiap satu tumbukan / tendangan / gulungan dikira sbg satu 2. Ye. 3. Gap setiap pergerakkan 15-30minit.. kalau pergerakan yg x putus², dikira sbg 1 3. 10 pergerakan tu dikira dlm tempoh 12jam, bkn 1 jam Masa sy dulu pun diorg x ajar, rajin² kn google sbb byk blog n artikel yg boleh membantu..

5y ago

Dlm buku pink ada panduannya sis.. sis boleh buka dn baca.. mcm² panduan ada dlm buku tu