Bingung cara kira gerakan bayi

Normal tak kalau bayi tendang kuat sekali dua ja..tapi stiap sejam bole rasa pergerakan bayi dalam perut walaupun x tendang..sebab nurse suruh catat pergerakan bayi dalam buku pink..kita kena kira tendangan ja ker atau stiap jnis pergerakan pn dikira?..kalau saya kira tendangan ja hari2 x ckup 10 huhu

1 Balas

Semua pergerakan kira. Kalau baby aktif dlm 10minit non stop, dikira 1 gerakan. Rest lagi dlm 5-10 minit, kalau gerak lagi, kira dah 2 gerakan. Boleh tanya nurse dgn lbh lanjut.

5y ago

Thanks sis..bru lega skit..sbb baby jrang tendang,dya selalu gerak2 ja dalam prut tu