Cara kiraan bayi

Hi uoalll, nk tnya utk pergerakan bayi tu every hours kne kira 10 tendangan jdi kiraan kpd 1@ every hours 1 tendangan kuat hnya di kira 1? And if kita terbangun lmbt start kira dr waktu yg kita bgun lmbt ke?#bantusharing #advicepls #firstbaby #ingintahu

1 Balas

start kira dr pukul 9 am. dia kena tendangan yg kuat dan lebih 2 kali dlm masa 5 minit, tu kira skli. pastu lps dah rekod tendangan 1 tu, tggu lg 10 minit ke atas baru start alert utk rekod tendangan kedua dan seterusnya. klau dia baru tendang kuat tp skli je, tggu lg 5 minit kot dia ade tendang lg sekali dua, baru kira as 1. 1 kali rekod tu mst dia tendang plg kurg 2 3 kali baru kira as 1 tendangan. klau terbgun lmbt pun still kena tulis start pukul 9. sbb baby yg gerak normal mmg akan gerak lebih dr 10 kali dlm masa 12 jam x kiralah kul brp kita bangun. but nk sng bgun before 9. sy weekend mmg bgun lmbt tp sy kira je mcm biase dr waktu sy bgun. tp dlm buku sy still tulis start kul 9 am. wpun sy start kul 11 pagi, baby sy still gerak cukup 10 gerakan sebelum 9 mlm. so tndanya normal la tu. sbb baby awal pg pun byk gerak. tgh mlm pun byk gerak jugak.

1y ago

terima kasih ...bru faham ..