Period tak teratur teringik nk anak

Hye mommies smua🥰 nak tnya ada tak yg period tak teratur kadang smpai 4-5bulan tak dtg period? Tapi dpt mngandung.. saya skrg ikhtiar nk ada anak ttc 1thun4month.. dlu pnah jumpa doctor kata hormon tak balance dia bagi saya ubat turun drah.. tringin sgt nak dgr bunyi baby dlm rumah..kdg2 smpai trbawa mimpi😂 syukur sgt dgn husband dia sentiasa sokong dan nasihat yg baik2 . Saya ada cuba juga utk cek lendir serviks(kesuburan) tapi yg keluar sama saja (tekstur lotion @ basah dn warna putih) boleh share tak pngalaman mommy2 smua yg brjaya hamil dan cara2 nk ikhtiar. Saya hnya amalkan susu dan kurma😇

10 Balas

Makan folic asid puan. suami isteri cek kesuburan juga. mcm kami, urine, blood test semua ok. kami buat di KK shj. lps tu refer ke hospital. sbb waktu pandemik tinggi, klinik kesuburan tutup. hanya saya je buat pemeriksaan dgn klinik o&g buat paps smear n hpv test. tak sempat next appoinment 2nd result pap smear n hpv test, saya disahkan hamil. Semen test (suami) je ada kekurangan. So, nak bg improve sperma, doctor advised suami ambil supplemen untuk improve sperma. Saya teruskan mkn asid folic. kena disiplin mkn supplemen ya. jngn cpt putus asa.. kami konsisten mkn supplemen setahun lebih juga sblm saya disahkan hamil. Doktor advice: kerapkan bersama. guna Lh test strips untuk betul2 kenal WAKTU dan tanda subur (proses ni memang ambil masa dan emosi up n down.. kena didik diri sabar dan dont give up) Jaga pemakanan dan gaya hidup sihat dan tenang. Dari segi spritual, banyakkan sedekah (terutama kepada keluarga, jiran) , bagi haiwan makan, teruskan buat baik

2y ago

sama-sama. All the best & dont give up tau! 🤲🌻

Sya haid 2/3 bln skali, stahun sya kawin x dpt zuriat, akhir haid sya 9/11 sampai 22/3 x datang haid sya risau jgk sbb 4 bln x dtg haid, stu hari sya demam 4 hari x lalu mkn , sya susah demam , masa demam sya sakit betis slalu suami urut , lps sya baik demam suami plk naik ruam 1 badan 22 x sihat kami bincang blk kg kat klantan Nak blk urut kg sbb sya x dtg haid 4 bln tkut sbb x dtg haid demam , blk lah kg sblm mengurut suami suruh sya test tkt ada rezeki tpi sya berat nak test sbb tkt kecewa, akhirnye test jgk alhamdulillah rezeki kami naik 2 line terang dh ya allah x sangka sbb klu ikutkn sya x dtg haid dh 4 bln msknye kndungan sya dh 4 blnkn msti sya rse dh baby tu tendang2 ni x rsa apa2 pn xde pn muntah2 pening , sya jumpa doc kndugn sya bru 2 minggu alhamdulillah skrng suami yg alahan 😊insyaallah ada rezeki akk nnti amin

2y ago

laaa untung nya awak😆 tau2 je pregnant xda alahan langsung moga awak dan baby awak sentiasa sehat selalu ya.. doakan saya juga🥰 amin

Insya-Allah sis. Saya ttc 8 tahun.pernah fail ivf tahun 2020.Akhirnya Allah rezekikan juga skrg tgh pregnant 6 bulan. Apa yg kami ikhtiar 1. Susu kambing +kurma. Sis boleh cari dekat utube tips yg diberikan oleh Ustaz Hanafiah. Setahun sy dan suami amalkan susu kambing fresh dan kurma. 2. Suami makan madu soulmet. 3. 2 bulan sblm pregnant kami ada try Probee . Sempat la sy 2 botol, suami 2 botol. 4 . Setiap malam minta suami bacakan surah Maryam ayat 1-13 pd perut. 5. Banyakkan berdoa utk diri sndiri dan org lain 6. Reda. Insya-Allah bila kita dh reda Allah akan bg. Semoga ada rezeki utk sis dan smua yg masih menanti❤️ doakan kandungan saya sihat sempurna dan selamat sampai bersalin ya😘

Sy sis.. sy dr awal period xpernah teratur.. kalau dalam setahun period tu memang kira luck la.. boleh 2-3 tahun xperiod.. sy refer pakar tgk semua normal.. paras hormon ok.. so diorang bg sy pil perancang.. sy mkn pil perancang ni dah bertahun2 dr zaman bujang.. pernah stop tp dia jd xteratur balik. Bila dh kawin sy continue ja sbb mmg planning.. bulan 2 last sy ambik, tunggu period.. terus sy stop sbb nk pregnant.. Alhamdulillah sekali cuba terus lekat.. sy start kawin mmg makan folic acid terus.. blh try appeton folic acid.. dulu sy mkn jenama lain.. awal tahun ni sy tukar appeton sbb tgk viral hrtu.. Boleh try tgk..

2y ago

Mkn pil perancang mmg normal la sis... doktor bg kt sy Yaz yg 28 hr punya pil.. cuma nk pregnant xboleh la.. doktor ckp function dia nk bg teratur n paksa darah kotor keluar bg rahim elok..bertahun la sy mkn perancang zaman anak dara dulu.. start nikah terus mkn acid folic.. tp dalam tahun lps sy ada try jamu nenda.. untuk buang angin dn kesihatan dalaman jgk.. ada jgk testimoni senang pregnant.. sy stop jamu bulan 1 mcmtu.. bulan 2 stop pil perancang.. period.. terus lekat..

sis dah try makan acid folid sebab saya pon jenis susah nak lekat ank2 sy jarak jauh sgt masa belum amalkn acid folid..anak no 1 2 3 setiap 6tahun bezanya ank ke 3 dan 4 amalkn acid folid 2tahun je jaraknya..skrg tgh hamil anak ke 5 dengan konsisten acid folid je alhamdulillah senang nak letak sis cuba la..beli jenama appeton semoga dipermudahkan segala urusan ibu2 semua yang sedang berusaha hamil yang penting jangan stress banyakkan berdoa InshaAllah..

2y ago

Aminn❤️

saya pun antara yg periodnya irregular puan. start dri saya umur 12 tahun sampai lah saya kawin umur 24 tak pernah regular period saya. pernah sekali 13 bulan tak dtg period saya. so sepanjang lepas saya kahwin (ni baru nk masuk tahun ke 2 kawin), sy amalkan folic acid dan shaklee GLA. alhamdulillah dgn kuasa Allah sy dpt mengandung walaupun period sy x tetap. bersyukur sgt2

2y ago

saya makan brand appeton je.

inshallah ada. .saya dan suami usaha dan ikhtiar makan apa yang patut. ..alhamdulillah sekarang saya pregnant 6 weeks ...sya doakan puan dan suami juga akan menimang cahaya mata nanti .. ya Allah tiup kn lah malaikat kecil dalam rahim semua ibu2 yang mengingikan cahaya mata dari mu ya allah ...aminnn

2y ago

Thnkyou dear❤️

in shaa Allah puan...ad rezeki nnti...sy ttc setahun...sy mengurut dan amalkan mkn kurma ajwa... Alhamdulillah dengan izin Allah sebulan lepas tu hamil...sekarang dh 9bln...tnggu masa untuk melahirkan..doakan sy

Kalau untuk saya, makan folic acid. Lelaki perempuan boleh makan. kalau suami merokok boleh kurangkan sikit. Makan makanan berkhasiat. Berkesan untuk saya, harap dapat bantu awak juga 🌼

ada pcos ke?

2y ago

Pnah scan sbelum ni..doktor kata takde apa..smua ok cuma hormon je yg x balance