merancang after deliver..

hye mommies, mind to share how u all merancang after melahirkan.. ?

77 Balas

Tanya pendapat doc sis.. sebab kadang2 ada yang sesuai, ada yang xsesuai dengan badan kita. Saya penah tanya pendapat doc sebelum ni.. tp ni utk diri sendiri la. 1. Natural. Yang ni disarankan utk org yang period tetap tiap2 bulan, dan cycle 28hari sebulan. Sebab senang nanti nak kira atau nak cek bila waktu subur. Sebab natural ni sama ada buang luar atau pakai kondom. Yang ni sangat2 kena disiplin. Sebab kadang2, kalau kita sorang yang disiplin, takut suami plk yang xdisiplin. Atau sebaliknya. 2. Pil. Ni pun kena disiplin tinggi. Pil pun ada macam2 jenis. Dan biasanya kalau makan pil, xboleh skip. Kena selalu makan on time. 3. Suntikan. Yang ni biasanya dimomokkan dgn gemuk lpas suntik. Tp, xsmestinya. Tgk org jgk.. 4. Alat dalam rahim (iud). Kadang2 org xselesa. Sebab mind set, ada sesuatu dlm rahim 5. Implan. Skali pkai, berkesan selama 3 thun. Tp, kalau plan nk ada anak lepas 2 thun, boleh je bukak bila2 masa. Tp, kena doc yang keluarkan. Xganggu produksi susu. Xganggu kesuburan. Saya sblm ni pun lepas keluarkan, alhamdulillah lepas sbulan dah +ve..

4y ago

Implan tu ganggu hormon tak?

Kalau husband yg mmg bg kerjasama then okay la kot nk rancang sendiri. Bg saya baik amik perancang, nnti beranak setahun seorang berderet, lepastu mula cakap penat jaga anak seorang husband tak tolong. Husband tak bg amik perancang. Bincang la, it's for your own sake. Hmm your choice mums, so choose wisely, jangan sebab dengar orang bercerita amik perancang gemuk la itu la ini la. Rasa mampu, go on,

After 1st baby, plan sendiri je dengan suami.. Guna "stokin" brnad durex. Hehe. Then decided to conceive for 2nd baby, after 2years. So Age gap ok. Now im waiti g for la our for. My 3rd Child.. Yg ni accident.. Confident ikut apps date... Tapi rezeki kan. Alhamdulillah 😍

Sy merancang sendiri dgn husband, sy xda ambil pil, inject or implant.. Lepas ja beranak, terus kami laki bini rancang & sama2 belum ready 😅 laki sy trauma nampak sy bersalin, so anak dah masuk genap 4 thn feb ni tahun, baru kami rancang utk tambah anak.. Skg sy pregnant 7w plus..

5y ago

Sama dgn sy, merancang sendiri dgn suami... Anak 1st 6y 2nd 4y and 3rd now 3 month 😊...kali ni pon merancang sendri jgk

in my experience and my advice better you take family planning as a iucd because why sex is our needed also for husband and wife. so when you put iucd you and your husband will enjoy the sex without scared you can get pregnant or accident. 😊

saya dan suami merancang natural ..pernah mkn pil dan injection utk 3 bulan shj but hormon x betul bleding sikit2....bila rancang natural period akan normal...badan lebih segar...until now x pernah guna apa2...

Sy merancang sma2 dgn husband..tk amik pil atau suntikan apa2..anak sulung skrg dh 6thn..nak msuk drjah 1 dah thn dpn..skrg sy pregnant ank no 2..due date bln depan.. nervous pulak rsa bila dh lama tk pregnant

plan sendiri but spouse must be understand and follow us yang tahu bila waktu subur. Husband I tak bagi ambil apa2 perancang. So, he must keep his promise to me. hihi

Lepas baca komen komen ramai yg merancang sendiri . Saya rasa saya tak mampulah sebab suami kuat ‘meminta’ . Nak by pil pon risau tak mampu konsisten . Depo okay kot kan tiap kali 3 bulan inject ? 😅

Saya rancang sendiri , awal tu saya cucuk depo sekali .. saya rasa sakit tulang semuanya perut sakit .. saya dapat merasa sekali tu je .. pastu saya dah tak cucuk .. skrg rancang sendiri dgn suami ..

3y ago

Saya cakap saya tak nak cucuk depo dah .. saya nak makan ubat .. tapi saya tak makan pun ubat .. hahahah alhamdulilah suami pun bekerjasama jugak dia faham .. anak dah 1 tahun 4 bulan , rezeki anak no 2 🤭🥰