Private Hosp vs. Gov Hosp

Hye mamas Sy sedang preggy 36w n masih dilemma utk bersalin kt pvt or gov hosp. 2 previous pregnancy sy lahir kt pvt hosp (dua2 czer) so yg ketiga ni sy dan suami pakat utk BTL (ikat), KK refer sy ke gov hosp,da jmpe pakar n anaest di gov..cume sy dilema tuk bersalin kt gov sbb asek dimomok2 kn oleh kwn2 ttg service di gov hosp,procedure dll..so can pls help?

30 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sya pun dlm dilema...nak private or gomen.. Klu gomen sya boleh pilih class jga...gomen byk pakar...tpi klu Hospital Kat Sandakan Ni mcm2 dah sya dgr crita Dan pngalaman dri family n kwn2.. Mmg teruk. Jga layanan misi n dok.. Kena2 lgi byk dok pelatih...kadang yg cover pun bidan bukan doktor .. Klu Kat Hospital Likas Kk memang good service.. Tapi jauh n lain daerah .memang hospital likas high rekomen mcm prvt hospital....mudah2an Allah permudahkn urusan sya suami n baby...Allahumma amiiin... 🌺💞❤️🤰🏻👨‍👩‍👦👶🏻

Baca lagi
3y ago

Hospital Sandakan ok ja. Lbh² lg klu kelas pertama. Bgitu jg dgn Likas. Sama ja. Dr pengalaman saudaramara & kawan² yg terdekat

Semua ank sy sizer dsn sy selmt bersalin d HPJ. Layann sgt baik, nurse semua mesra dan sgt membntu klu kita mnta tlg. Lg2 lps sizer n hbs ubt bius tu. Kita sbg patient pun mesti pndai bw diri sbnrnya. Dont aspect too much sbb gov hosp mmg ramai patient. X perlu terlalu demand. Always down to earth, ucap t. Ksh insyaallah yg baik2 kita akn dpt.

Baca lagi

saya bersalin anak 1st di gov hosp. takut dgn cerita2 yg dimomokkan tu. tp bila on that day, Alhamdulillah semua nurse, doktor baik sgt. and kita ni jgn la letak high expectation sgt. jgn la mengharap nak dpt layanan mcm kat pvt sana. buat lek lek je. selalu bila letak high expetation tu yg byk mengeluh hehe

Baca lagi
3y ago

Terima kasih mummy 🥰

Sy bersalin dua2 prnh rs.. Gov dan Pri.. Masa dgn gov, ok je.. Layanan yg diberi lun tak ler seteruk mana. Ada je doc nurse yg baik2.. Alhamdulillah.. X de pengalaman yg mengecewakan ms bersalin di gov. Ok je semua. Di private pulk memng ler superb kan, sbb semua tu kita byr.

3y ago

Hahaha betul..sbb bayar mmg superb!tq ya

Boleh booking FPP (full payment patient) kt hosp gov. Dapat servis mcm swasta. Bilik sorg xde waktu melawat dan boleh pilih doktor mane nak sentuh kita. Beza dgn swsta cuma bayaran lebih murah banyak dan klw ade komplikasi ade doktor pakar

3y ago

Terima kasih 🤗

VIP Member

Bersalin kat govt hospital ok je service. Mana2 hospital private or govt mmg ada nurse/doc yg mulut kurang menyenangkan. Tp buat dunno je. Sy anak pertama private, anak kedua govt. service govt better rasanya.

Sape yg ade masalah ketika mengandung @ bersalin,syarikat cdgkn baik terus bersalin je kt government hosp....sape yg xdek langsung masalah ...boleh la bersalin kt private....tu cadangan shj...maaf yek

Sy 3 3 ank gov hospital alhamdulillah xde lah dpt lyanan seteruk yg mereka momok kn..dan cantik je gov hospital + selesa + murah.. private hospital mahal & sakit sama juga ms bersalin.

Post reply image

baik puan branak kt gov hspitl...sya staff nurse dri private hosp. bgi nsht...sbb ape sya bgi cdgan begitu....ape2 mslh yg brlaku trhdap puan gov byk yg pakar..

3y ago

jgn rsau sis...lbih baik brnak d gov...dri hptl private...

Private 👍 thun lepas sya beklinik d kk. Doktor saran kan sya brsalin dkat swasta lbh selesa n lyanan trbaik tdk prlu tgu lama2 😅 dan sya slamat brsalin bln5 dkt jmc 👶