Prosedur Bersalin Gov Hosp

Hai, nak tanya.. Sy dah 34 weeks.. Bole share prosedur bsalin di gov hosp.. Bole share step2 yg sy perlu buat.. Tq

7 Balas

Ic&buku pink penting, segera ke hospital jika ada tanda keluar lendir, darah, air ketuban pecah atau contraction regular 2kali dalam tempoh 10minit. Pastikan waktu tu kita tahu. Macam bila lendir /darah /air ketuban pecah. Biasa nurse nak dengar waktu tepat, taknak tahu pkul 11 lebih, dia nk pkul 11.23. Contoh. Kalau ketuban pecah, dia akan tanya pakai pad tak, macam mana kita tahu air ketuban, pad berat ke atau macam mana. Kena alert. Kalau suami kerja kerajaan, boleh guna GL suami utk dapatkan harga murah stay dekat ward. 😁 Semoga selamat bersalin ya.

Kalau dah ada tanda tanda nanti boleh pergi daftar kat dewan bersalin , bawa buku pink dan ic . Nanti selalu nya dorang akan suruh sign borang persetujuan untuk menunggu katil dengan borang untuk suami teman masa bersalin dalm labour room . Lepas tu masuk dalam check blood pressure , check bukaan , dah boleh tukar ke baju pink . Then kena tunggi untuk katil kosong sebab sekarang semua hospital katil sentiasa penuh

bawa suami, ic, buku pink dan juga sijil nikah ori/kad nikah. pergi kaunter tanya mana bilik saringan bersalin. biasa bila dah cek buka jalan nanti segala urusan nurse akan serahkan pada suami.

Bila dah pecah ketuban/contraction jd regular boleh walk in saje ke bahagian dewan bersalin. Bwk brg siap2, buku pink, ic, GL print siap2 utk senang kalau ada

5y ago

Thanks ye.. Info yg sgt mbantu.. Sebab ramai kawan2 suh sy booking dulu.. Tp ada yg ckp x perlu... Tu yg bt sy tkot dan risau..

Dah ada tanda2 nak bersalin trus ke hosp je. Jgn lupa bwa buku klinik. Nanti dah sampai hosp nurse akan guide n suruh buat apa yg patut.

Kalau pun bersalin di ppum, kena booking dulu depo 500 😬

Bawa ic n buku pink

5y ago

Thanks for info ye