Bajet first baby

Hai mommy semua, berapa bajet korang untuk yg first baby tahun ni. Apa yg kena beli ye? Saya baru beli yg basic2 pn dah sampai 300🥹 #27weeeks #firstbaby

12 Balas

Saya banyak beli pakaian baby dari tt live yg seller jual, mostly memang murah2 giler, cuma ianya pakaian bundle la , kualiti elok gak , boleh la utk baby yg cepat membesar , yg brand pun ad tp x bnyk sgt la 🤭 Utk barang2, saya beli yg shoppee mcm dari Momo House n ad mcm2 kdai yg agak murah Dan smua ni saya x beli sekali gus, beli sikit sikit bila ada duit lebih dan alhamdulillah hmpir 90% dah complete Saya pun bnyk tnya org ap yg tak perlu lagi or boleh beli selepas pantang sbb smua brang makin mahal, kena bajet bajet gak Mostly saya fokus pada yg basic smpai la abiz pantang dulu, klau baby cot , buaian atau barang yg mahal mahal saya nak tunggu dulu utk tgk baby jenis cmna , klau jenis easy baby alhamdulillah, jimat x perlu beli dah In sha Allah akan dtang klau ada rezeki lebih duit lebih, kita beli mahal2 dan branded utk anak ya

Beli mne yg perlu je sis.. kadang2 kite rasa perlu tp x guna pun. the best beli sikit2 bln2 tu je cara jimat. bju newborn jgn byk dlm 15pasang ok la mix romper. bedung lebih sikit xpe, nm jimat beli yg plain putih tu murah sikit. sye ank first byk benda beli bazir je. yg no 2 ni bersalin nov nnti so far semua da cukup tinggal beli tungku mak dgn pampers anak je. semua da ready. x basuh lg. tggu rajin 🤣

12mo ago

sye get ready awal2 sbb dlu sye kena admit sbb gdm on ubat. admit tanpa turun tanda, jadi even ank 2nd skrg sye risau nnti tibe2 bersalin awal ke ape sbb die mcm 1st baby hahaha . sye xnk kelam kabut nnti 🤣 ni sye tggu jiran settle renovation, sye nk basuh sema.. skrg basuh nnti kena habuk2 pasir2 lak 😪

Sy kelahiran anak ke 4, jarak 5 tahun. Mostly brg yg lama2 dah bagi kat sedara semua..so kalini terpaksa beli new semuanya..yg basic2 pun dah cecah rm500 😅 harga kbnyakkan semua dah mahal2, tak sama mcm first born dlu..First born dlu pun beli semua kelengkapan cukup tak sampai rm400 🥲

Sye bajet 10k total tpi x sure cukup x sbb first time. 3.5k beranak hospital half gomen half private, 4k brg baby and mama, 2.5k untuk CL. Brg blom start beli, in shaa allah 3rd week Sept nk start beli.

12mo ago

sis amik cl mana..2.5k murah sgt tu.. sy survey area penang 5k plg murah

Saya 1st time mom. Tp macam blur2 xtau apa nk beli lagi. Sekarang hny beli pakaian newborn n barang2 utk labour je. Lain2 nnti ingt dlm pantang boring2 boleh online shop. Beli yg penting2 je dulu.

2 tahun lepas anak sulung excited kan beribu habis barang baby je xtermasuk barang ibu.. pam susu je 1k+ beli.. last2 hilang sebelah. tahun ni beli brand yg murah pon dah selesa. dah pandai 🤭

Saya husband bagi bajet rm 5k untuk beli barang baby. Tp setakat ni beli barang2 basic belum habis 1k pun lagi. Banyak beli thru tiktok je sebab murah2. Belum walk in kat kedai lagi

Beli online sis, kalau beli kedai memang kos besar. Pastuh tisu basah pun saya claims dari app asian parents ni juga so jimat duit.

last year, sulung (girl) almost 600 termasuk brg pantang ibu. sy xbeli banyak brg sbb rmai yg beri pakaian, kelengkapan bby.

Saya first baby tahun ni , baju saya beli dlm 10 helai shj .. semua brg baby dah hbis 1000 lebih sis ..