SHARE ALAHAN YANG DIALAMI

Hye ibu2 semua. Jom share alahan apa yang ibu2 rasa kelakar@ketara tapi itulah yang ibu alami 😂 Saya... 1. Tak boleh tengok kicap hatta tengok botol kicap. Tengok org tuang@bubuh kicap kat nasik pon sy rasa nak 🤢 kalau pergi beli brg, sy akan elak masuk lorong yg display kicap. Auto rasa pening yg amat & nak 🤢. Begitu jugak masakan yg guna kicap dan warna gelap mcm kicap. Auto reject 😂 2. Tak boleh tengok MCD. Pun sama. Rasa nak 🤢 sgt2. Walaupun nampak dari jalan je. Mmg terus larikan mata. 3. Bau nafas suami. Sebelum ni ok. Dah preggy ni rasa tak ok pulak. Tido pun tk boleh nk ngadap dia lama2 sgt 🥲 #1sttrimester #firstbaby #alahan

36 Balas

Alahan dari Bln Pertama - Bln ke 5: 1. Tak boleh hidu bau nasi, terutama kalau nasi tu baru masak..dia punya bau asap nasi tu, seksa di buat nya. 2. Makan tak lalu dari start bln ke 2-bln ke 4, berat badan pun turun. Lemah sgt & gastric teruk. 3. Tak boleh tengok, hidu & makan ayam. Tak kira la ayam kfc, mcd or asal makanan yg berasaskan ayam. Even keropok perisa ayam tu pun boleh trigger muntah & sakit kepala🤮 skrg dh nak masuk 7 bln pun masih memilih lg kalau nak makan ayam tu kena ayam yg dh marinate lama or masak dgn rempah2 mcm kari or rendang..takde pulak bau ayam tu pelik😂😅 4. Tak boleh masuk dapur, auto lemah badan & sakit..sbb byk benda yg trigger nak muntah kat dapur..esp bawang, bau pencuci pinggan & benda2 goreng. Nasib baik suami faham, dia suruh rehat je & order makanan dari luar😅 5.. Tak boleh hidu bau sabun, sabun mandi, detergent & pencuci pinggan🤢 pelik nya la bau benda ni..dah mcm bau minyak diesel pula sy hidu. 6. Sorry (yg ni kotor), even sampai skrg dh nak masuk 7 bulan pun masih ada sikit2 alahan ni. Tak boleh hidu bau poop & kencing, pelik sgt bau🤮 Skrg dah nak masuk 7 bln.. ada la alahan yg masih melekat sikit tp tak seteruk 1st & awal 2nd trimester dulu😂😂 masih berjaga2 & memilih makan juga.. tapi kalau bab buah..mmg bselera😂😂