SHARE ALAHAN YANG DIALAMI

Hye ibu2 semua. Jom share alahan apa yang ibu2 rasa kelakar@ketara tapi itulah yang ibu alami 😂 Saya... 1. Tak boleh tengok kicap hatta tengok botol kicap. Tengok org tuang@bubuh kicap kat nasik pon sy rasa nak 🤢 kalau pergi beli brg, sy akan elak masuk lorong yg display kicap. Auto rasa pening yg amat & nak 🤢. Begitu jugak masakan yg guna kicap dan warna gelap mcm kicap. Auto reject 😂 2. Tak boleh tengok MCD. Pun sama. Rasa nak 🤢 sgt2. Walaupun nampak dari jalan je. Mmg terus larikan mata. 3. Bau nafas suami. Sebelum ni ok. Dah preggy ni rasa tak ok pulak. Tido pun tk boleh nk ngadap dia lama2 sgt 🥲 #1sttrimester #firstbaby #alahan

36 Balas

Bau sambal yang dipanaskan balik auto rasa nk muntah.. Makanan yang dimasak atau dipanaskan menggunakan airfryer buat saya mual, bau airfryer yang buat jadi mual 😂 Kalau pergi pasar malam memang tk boleh pegi dekat dengan gerai yang jual ayam goreng, bau ayam goreng je pun boleh buat loya 🥴 sambal kicap pun sama tk boleh tengok jadi nak loya/muntah 😂 terbayang pun jadi nak muntah jgk 😅

sy xsuka tengok,bau tauhu berlauk. Allahu. dia punya loya,tengok je rasa kembang tekak. bau perfume org laki. blh pening. tp xde la smpai muntah. alahan sy lebih kps xsuka bau2 yg terlalu menusuk hidung. bau nasi yg dimasak,rasa nk tukar beras lain. tp sy suka beras wangi. beras lain xkena dgn tekak. so dlm tempoh sy alahan tu,sy elakkan mkn nsi. sy mkn mee, bihun kuetoew je🤭

bau nafas suami xboleh. tp mcm skrg dah ok sikit. tak steruk dulu smpai sy tegur dia suruh tukar ubat gigi, sy siap tnya cara dia gosok gigi btul ke x. and sy salahkan cecair kumur tu😂😂 ksian dia. rasa berdosa pulak . tp masa tu sy tak tau yg punca tu alahan sy sendiri. then sy bagi dia baca pengalaman2 ibu2 yg lagi hardcore dari sy. kira ok la. bukan sy sorg😂

2y ago

Hahahahaha sama dgn sy sis. Kelakar tapi nk buat mcm mna. Dh kita yg hadap

Sy pregnant ank sulung skrg. Trimester pertama: 1. Tak tahan bau suami. 2. Tak suka tengok muka suami rasa mcm menyampahnya lahai. Bila takde, rindu. 3. Tak tahan bau perfume yg kuat. 4. Tak boleh makan ikan dan ayam. Auto rasa nak muntah. 5. Makan roti auto muntah. 6. Tak tahan bau minyak angin. 7. Tak tahan kalau naik kereta. Auto muntah.

Saya tak boleh makan nasi, ayam, ikan dan daging. Tengok je pun dah rasa nak muntah. Jadi selama dua minggu saya cuma makan buah, mee, bihun, burger. Sangat menyeksakan. Lapar tapi tak tau dah nak buat mcm mana lagi. Alhamdulillah skrg better lepas makan veloxin. Selera pun ada je sekarang ni

2y ago

okay. Sy pun ambil sbb selalu loya first trimester dulu.

durian..bau je dah sakit kepala.kebetulan masa mngandung tngh musim dia...memang setiap hari terbaring..padahal sebelum tu memang minat durian..smpai anak dah kluar mang x leh bau durian..n anak skang pon x suka makan durian..salah 1 nikmat dah x de,huhu.tpi tempoyak mkan ye..

Alahan yg sy alami plk... 1) Bau mulut dan badan suami buat sy rasa nak muntah jer... 2) Tak suka mkn makanan pedas dan minum kopi mesti rasa nak muntah juga 3) Suka mengemas dan suka bau wangi... Rasa nak marah klo rumah bersepah 😅😅😅😅

Sama… Tapi saya takleh tengok dan makan sambal kicap je… Kalau tengok sambal kicap rasa nak marah sebab nak termuntah 🤣 Lagi2 kalau ada orang tuang sambal kicap depan mata… Masuk 2nd trimester dah takde dah alahaan tu😂😂😂😂

bau nafas suami sama sgt dgn saya. saya xleh tgk ayam rasa nk muntah. bau mulot suami mesti sy rasa loya. pdahal sbelom mngndung mulot dia x busuk pun. tp tgh pregnant ni mcm pelik bau nye😭😭😭😭😭

Saya trimester ayam ,ikan,udang, telur, and bau tumis bawang merah,putih cili semua rasa muntah...even bau suami pun Tak boleh terima, makan sikit je nasi terus muntah...Saya blh makan fruits dgn roti shj