kongsi alasan dan pendapat mommies tentang.......

https://my.theasianparent.com/sindrom-kematian-bayi-mengejut Sy ada baca artikel ni, dan sy x dapat cari alasan kenapa x boleh tidur sekatil dngn bayi? Adik ipar sy yg mmpunyai anak skrg umur 10 bulan x pernah tidur mlm d katil lain, okey saja spjg tidur dgn mami dia.. bukan x pernah tidur tmpt lain mcm tidur d buaian atau atas sofa tapi maksud sy disini berfokuskan tidur malam c baby.. sesiapa? Mommies bole bagitau kenapa x boleh tidur sekatil dngn baby dia? Dn pendapat psl kematian mengejut SIDS? Mmg SIDS ni berkait dngn tidur sekatil ka? Sy plan nnti bila baby sy lahir, sy akan tidur sekatil bersebelah dngn baby memandangkan sy tau sy jenis tidur tak banyak goyang dn mudah terjaga.. jadi plan sy biar encik suami tidur d sblh sy saja sbb dia kalau tidur sngt makan ruang..

1 Balas

Sis, kalau tido skali dgn baby, ada risiko besar baby akan dihimpit oleh ibu ayah, atau baby lemas dalam selimut tebal milik ibu ayah. Kalau di oversea, UK/US sis dan suami boleh dipenjarakan dan anak akan diambil oleh social worker disebabkan tidak menjaga keselamatan bayi. Kat oversea, wajib utk sediakan katil bayi. Please sediakan katil atau tilam atau tempat tidur asing utk bayi . Sis boleh google banyak2 berkenaan risiko tidur sekali dgn baby ni. Sebelum ni ada seorang ibu share, bayi die hampir2 mati lemas sbb selimut tertutup muka bayi, nasib baik Allah gerakkan hati si ibu utk bangun tido, tgok2 baby dh x de kat sebelah, rupanya baby dh masuk dlm selimut. Kes baby meninggal ketika tido ni pon boleh dikelaskan sbg SiDS. * sy pon baru mngandung anak sulung, plan sy, beli tilam kelambu utk letak baby sebelah sy sewaktu tido. Tp mesti ada ruang antara tilam/ katil sy dgn baby. Nanti kalau sy golek2, inshaAllaj x menganggu baby.

4y ago

Set bedding baby yg mcm tilam dgn bantal dia tu kalau letak atas katil sy, okey x? Sy plan nk bt mcm tu.. ada risiko berlaku SIDS tu x?