I have an ANEMIA

how you deal with it ? My HB is 9.0 . What should i take to high up my HB ? I think i want to try drink Anmum Materna and eat kerang rebus . Is it okayh ?

61 Balas

Hi sis. Sy minum makan buah jambu batu, makan hati ayam, daging merah, n daun ubi lah yg paling baik. From 10.8 sbulan amalkan tu jadi 14.1 😄

anmum xpayah minum.try susu kotak...n masa nak minum iberet ke,minum ngan air Oren sunquick..pastu mkn sup daging atau daging...bayam pun bagus

Dari awal pregnant makan multivitamin Blackmores, beli dkt pharmacy atau watson, alhamdulillah dgn izinNya, hb tkprnah bawah pada 10

Alhamdulillah sy masa 1 & 2 trimester tak dak masalah pd hb. Sekarang ni masuk 3rd trimester ada sangkut bsp pulak. Risaunya. 😣

hi mommies.. boleh suggest apa yg perlu ambil utk mommy yg first trimester ni? this is my first time. so takda experience lg. TQ

Mkan jambu batu banyak² sis. Sye stiap kali minggu nak check up sye mjan jambu batu. Alhamdulillah hb ok je smpai 29w ni.

sy hb 7.9 sbb ade thalassemia mkn la ape pn mknn yg tambah darah xjgk naik², ank bru 5 bulan hrp² kuat sentiasa utk ank 😭

4y ago

sy beta thalasemia..sama la hb dh trun 8.9 khamis ni nk checkup..sblm ni klinik bekalkn zincofer tpi xsesuai dgn sy..so sy tukar maltofer,harap2 naik la...smoga urusan sis dpmudahkn ya..faham sgt stuasi tu sbb kita ada thalasemia kan..skrg dh brapa wks sis? @ziera amir

mcm saya, saya mkn obimin+iron tablet(kk bagi) +air orange.. dari hb10. 3 skrng dh 12.6..maintain ja tiap2 minggu..

You can take iberet folic 500..all my pregnancies been prescribed with this iberet..

btoi tuh. saya mnum sbab ad gdm, nk bgi bacaan bsp cantik dan hb low. 😊 alhamdulillah smua maintain je