PEKERJAAN IBU HAMIL YANG KENE TEMPUH

Hmm.. Saya cuma nak cerita pasal saya kerja... Tempat kerja saya... Saya kerja kilang.. Kerja berdiri... Tapi saya tengok kawan saya yang lain boleh di beri kerusi.. Tapi dah 5 6 bulan ke atas.. Macam saya baru 3 bulan... Saya tak mampu berdiri.. Sakit kaki.. Tumit... Kalau dapat duduk sejeap sekejap sambil buat keje pun tak apa... Tapi saya cuba nasib mintak dekat line lider.. Line lider saya tu dah berkahwin.. Dah sudah berumur 40an.. Tak pernah ada anak.. Tapi ada anak tiri.. Tpi dah tua tua dah... Saya mintak kat dia.. Dia cakap.. " orang lain pun mengandung jugak.. Boleh je tak payah kerusi duduk.. Elok jea dieorang berdiri.. Macam kamu ni perut tak besar lagi.. Tak payah pakai kerusi.. Yang kene pakai kerusi.. Orang dah perut besar.. Dah nak terberanak macam tu... " hmm.. Pastu saya terus diam.. Syaa cuba mintak dekat team lider pulak... Team lider tolong bagitau kat bos.. Tapi boss diam jea... Hmmm... Now saya nak cuba mintak dekat HR... HR Ada 3.. Saya cuba mintak dekat HR yang selalu duduk bahagian luar tu.. Dia cakap.. Dia tak berani nak bagi sebab takut nanti dia pandai pandai pulak.. Lepas tu.. Dia suruh mintak dekat HR lagi satu tu.. Yang duduk dalam ofis tu.. Saya memang nak mintak.. Tapi nak tunggu surat dari doc dulu... Sebab haritu saya dah mintak... Dan kongsi masalah sya kerja.. Doc cuba nak call kilang saya.. Tapi syaa tak ada no talifon kerja saya.. Jadi dia tolong syaa buat surat jea... Jadi cadang saya.. Isnin ni la nak bagi dan mintak izin... Lepas tu.. Semalam.. Saya dah kene tempit... Dia cakap kuat kuat.. Suruh saya jalan laju... Waktu saya datang kerja.. Sebab nak check suhu... Sebab tinggal saya sorang je lagi... Pastu saya cakap la.. Saya pregnant.. Lepas tu dia cakap kuat kuat lagi.. " Saya tak kira la awak mengandung ke apa ke.. Saya tak heran... Orang lain pun mengandung jugak... Orang mengandung la kene jalan laju... " ... Pastu saya terus cakap.. " mana boleh orang mengandung jalan laju... Terjadi apa apa.. Nak bertanggungjawab ke.. " ... Terus dia diam.. Ayat dia lontarkan untuk saya.. Tergiang giang dalam telinga.. Kadang kadang jadi tak puas hati pun ada.. Sedangkan dia HR... hmm... Kalau dia lalu depan saya.. Tak kedip kedip biji mata saya tengok dia... Saya rasa nk bangun nak hentak jea dia guna apa apa.. Sebab dia cakap tak fikir orang... Yela.. Dia bukan muda lagi.. Dah tua.. Dah 50 60 dah pun... Cuma belum kahwin tu jea... Tapi takkan selama dia 50 60 tahun tu tak tak tentang bahasa.. Sungguhpun dia tak pernah kahwin.. Tak Ada anak... Hmmm... Dan saya tengok sekrang.. Kaki saya makin lama makin jadi macam ni.. Urat urat timbul... Macam nak naik ke paha... Saya kerja 7:50pagi - 6:15petang... Rehat 15 minit dengan setengah jam sehari... Hmmm... Tu pun rehat 15 minit saya makan.. Rehat setengah jam tu.. Saya baring jeee.. Pejam mata... Berehat.. Hilangkan penat stress... Supaya saya mulakan kerja balik dengan senyuman... Hmmm.. Mintak maaf.. Sebab kongsi masalah ni dengan ibu ibu semua.. Saya nak berenti.. Hmm.. Saya pun perlukan duit untuk komitmen pribadi saya... Hmmm...

2 Balas

Bagi pendapat sy la, better awak berhenti keje sahaja. Drpd awak stress2 keje, penat lg, x dpt rehat secukupnye, better awak berhenti je keje. Kita nk bg org atasan faham diri kita, mmg sampai bila2 dorg mmg x kn fhm. Lain la kalau awak keje professional, mmg dorg akan bg kelebihan kpd awak. Minta maaf ye sy bukan nk banding2 kn keje professional atau x professional. Its just too much excuses dr diri kita, org atasan mmg x kn lynnye. Either u take the job or leave the job. If u take the job, dont make too much complaint. At the end of the month, its worth it sbb dpt gaji kn. If u leave the job, u akan dpt rehat secukup2 nye but u dont get anything. Mcm sy pun masa mula2 pregnant, lg la travel 1 hour go n 1 hour back, masuk tgh hari n balik mlm. I got paper (Bach) so i got position in my career. Yet, my manager bg 2 kata dkt sy, either nk keje atau x keje. Sbb company pun dlm proses nk kurangkan pekerja. I work in service line which i need to serve patient n have to be energetic all the time. Ada history 2 times bleeding, but i have to fight it. I always talk to my baby n she understand n stay strong inside. At the end, week 37 sy minta clearkan AL n sy rest sepenuhnye. Skarang tgg masa saja nk deliver. So yeah. At the end of the day, awak kena tanya diri awak apa yg awak nk. Apa kemampuan badan dan mental awak.

Klau xde yg fhm kat situ baik berhentii jee..Alhamdulillah saya pregnant ramai yg bantu yg fhm ..Moga Allah permudahkn urusan sis