Solat

Macam mana solat dah nak masuk 35weeks ni. Duduk dekat kerusi saje sekarang. Tapi segan sebab berjalan berdiri boleh aje. Tapi pergerakan solat dari sujud nak bangun berdiri tu terlalu sakit rasanya. Faham ada rukhsoh solat. Tapi tula, segan sendiri sebab nak berjalan boleh aje ?

11 Balas

Sis lain org lain sakit dia, mcm sy ye mmg larat berjalan. Tapi berjalan pun paksa diri, stakat sakit sikit2 jalan jgk. Tapi kita solat smbil berjalan ke? 🤦🏻‍♀️ nk segan biar bertempat, yg sakit sis jgk, Islam tu tak kejam, susah nk solat cara biasa, mudah kan dgn cara duduk. Yg xfaham sakit kita mcm mana, biar kan dorg dgn cara dorg. Bukan semua org diberi kesenangan dan keselesaan yg sama. Lain org lain ujian dia.

awal solat je perlu berdiri sis.. jgn malu.. memang Kita boleh berjalan, tp yg membolehkan Kita duduk adalah sbb sukar nak bangun dari sujud.. asalkan selesa sis nk beribadah dgn tenang..

2y ago

Kan, susah nak bangun berdiri bila dah duduk. Kalau rasa mampu nak angkat badan lagi, solat je mcm biasa.

Sy alhamdulillah masih lg boleh solat cam biasa..skang dh 39w+..tggu hri je.. Klau sis rasa xleh nk solat cam biasa..truskan ngn dduk je sis..jnji sis selesa...x perlu nk segan la😊

Lain orang lain kemampuan nya. Kalau saya solat je macam biasa tapi memang terasa nak bangun tu bila sarat. Takpa mommy. Solat je ikut kemampuan mommy. Niat moga Allah terima 💞

Saya pun masa hujung2 solat duduk, sebab berat sangat masa tu nak sujud bangun.. tu la rasa besalah jgk sbb bjlan blh hihi tp insyallah niat kita baik allah faham..

Sy ank 1st dulu, da hujung² solat pkai kerusi klu kt ruma, klu pi bjln then singgah masjid, solat mcm biasa tp jd lma sikit sbb nk bgn tu jd payah sikit.. Xyah malu sis,,

ada org ckp kalau boleh berjalan maksudnya kita larat nk berdiri. pastu masa solat tu sujud je ddk kerusi. yg lain semua mcm biasa.

Sebab tu la adanya rukhsah solat. Islam tu x kejam. Awal solat tu berdiri la. Lepas tu boleh duduk. Xperlu nak malu pun sis 🙂

sy solat dduk je even dekat masjid masa jalan2 dgn husband pun mmg tk boleh berdiri masa nak solat tu 😅

Sama macam saya... Saya solat sambil duduk... Kadang rasa kuat sikit berdiri...