Klinik Swasta Atau Kerajaan?

Hii. Sy pregnant 6 weeks. Kalau kita pilih klinik swasta untk check up kehamilan setiap bulan tapi melahirkan di kerajaan. Boleh ke? Perlu ke sy buat buku pink kat kerajaan dulu?

Klinik Swasta Atau Kerajaan?
24 Balas

Sy buka buku kat medisinar dr start check pregnancy hggalah nak bersalin..bersalin kat hosp kjaan,tiada mslh cuma kna inform kat klinik kesihatan mahu buka buku dklinik swasta sbb lps bersalin klu ank kuning,nurse kat kk berdktn akan p lwt rmh atau tgk kes ank slma tpoh bb jaundis.Mrk kna rekod juga kelahiran d kaw.tersebut.

Kne buat jugak sis..sbb spupu dah kne.. die x buat buku pink..die fully check up kat swasta..skali baby ade problem... hospital swasta tolak gak kat government.. bile p govm,nurse bising2...sbb nye x de wat buku pink..

Sis batter bt buku check up kt gov lg mudah kite da ade rekod gov , klo Check up kt kk anything happend be like np high ke hb low ke kne admit sng nurse bt kje , bt surat trs admit ward .. itu pndgn sy laaa , terpulang pd sis😀

Pengalaman sy, masa pergi check up kat klinik swasta.. Dr di klinik swasta tanya plan nak bersalin dimana.. Bila saya ckp hospital kerajaan dr insist untuk sy check up dan buka buku pink di klinik kerajaan

Tk semestinya jgk sis..sbb saya buat buku pink dkt klinik swasta tpi ada jgk buat follow up dkt hosp kerajaan.. jdi dorng kata asalkan ada buat appointment 2 - 3 kali dkt hosp kerajaan..bole je lahirkan anak di situ

4y ago

Ya sis..boleh je

Boleh je xdak mslh punn..kalau ada duit lebih baik p swasta x kena tggu lama..pastu ikut waktu kita free kul bapa nak checkup...jnji dalam buku checkup lengkap..buka kat mana2 pun xdak mslh

Saya check up swasta dan plan nak bersalin di gov, klinik memang ada buku pink dia sendiri. Rasanya lebih kurang je dgn kk punya. Tapi bgtahu kat klinik la plan nak bersalin di gov hosp.

Sy checkup kat dua2.. Kalo pregnancy okey, sy akan bersalin hosp swasta. Kalo x sy masih boleh pegi mana2 hosp kerajaan yg berhampiran sbb ada rekod pemeriksaan dgn kk.

Mcm sy buka buku pink dkt gov. Tp setiap bulan ada scan dkt swasta. Better buka buku pink dkt gov sis senang nk trace record apa2 sbb dah alang2 nk beranak di gov.

Boleh je. Cari klinik yg buku pink dorg diterima kat hosp kerajaan. Saya dulu pun buat buku pink kat klinik swasta n bsalin di hosp kerajaan

4y ago

Xde pun.