Air Gula

Hi normally bila kena minum air gula dkt KK? Saya baru masuk 20weeks ?

103 Balas

Assalam.. Nak tya.. Air gula ni kene minum pada minggu yg keberapa ye? Sb xpernah minum lagi.. .

3y ago

sy family history ada kencing manis (ayah). skrg dh 20w belum kena minum air gula lg

Klau sangkut nurse akan call secepat mgkin. Klau x sangkut, tggu next temujanji baru nurse bgi result.

Kalau first bt buku berat kita overweight ke atas, fmily ada sejarah kencing manis mmg wajib minum sis

Sy xpsti jgk sbb nye xde minum air gula.. Nurse ckp xperlu minum sbb xde history tntg kencing manis..

Minum air gula tu masa tengah suam. Jangan dirasa rasa masa minum tu. Klu muntah kene repeat semula.

Sy dpt terus result hari yg sama, after 2 jam minum air gula, ambik darah, then nurse bgi result...

Klu BMI terlebih & ada sejarah keluarga ada diabetis awal lah mnum air gula.. Klu x, 28w bru start minum.

Dulu mmng x kena. klo ad sejarah mak ayah kncing manis baru kena. Tapi sekrg semua ibu wajib.

Sy minum kat klinik swasta.. sedap la..xde rasa nak muntah langsung. Perisa blackcurrant.😬

Hari tu juga ade result. Tp biasanya nurse akn beritahu masa check up yg akan datang tu.