Air Gula

Hi normally bila kena minum air gula dkt KK? Saya baru masuk 20weeks ?

103 Balas

Dtg awal sis..boleh dpt air gula yg suam..puasa start pukul 10 mlm kn..kalau boleh b4 pukul 8 mlm tu jgn ambik makanan heavy dh..klu nk mkn mlm,mkn awal sikit..lebihkan sayur dan buah buahan..pastu pagi2 mandi basahkan rambut..ni nurse yg ajar sy..sbb sy repeat minum air gula haritu,muntah teruk lps minum air gula..hhihi..lps minum pulak,jgn byk bgerak..pastikan pengaliran udara ok..x panas..kalau ada kipas yg boleh cas guna powerbank tu lg bgs..

5y ago

Pembetulan..selepas pukul 8 mlm..🙋

lps minum air gula tu kne trus bring ala ala tido . letk sikit minyk angin yg awk biase pkai d hidung tok elak loya . bwk siap2 mse da minum tu bole trus pkai . jgn brgerk sne sni buat krje sbb bole munth . sy dlu prtama kLi minum xtau jln sne sni last2 munth dlm Kk tu . kali ke 2minum sy suh suami yg temN . lps sy minum sy trus masok kreta n bring kt seat . Alhamdulillah tips tu brkesan sehngga la ni ank ke 3 sy preggy . ahHHa 😂

5y ago

In Shaa Allah tips sy tu mmbntu sis 🤭

Dtg klinik awal sis.. Dpt mnum air gula yg xpekat sgt sbb masih suam... Tarik nafas, minum dgn tenang.. Lps minum tu mmg rs nk muntah.. Tp tahan.. Then akan rasa pening2.. Ms time sy pergi tu, kuar dr bilik lps minum air gula, ramai plak org nya.. Terus p kat kereta dgn husband.. Dan la terlelap smntara nk tnggu 2jam sblm amek darah kali kedua tu..

Sy 1st time minum, minum sikit2. Sy pling lama. Then dh kluar dri bilik nurse, g toilet terus muntah. Nk muntah jgn dpn nurse, nnti kena minum balik. Huhu. Second time minum, minum laju je sbb tekak dh boleh terima tpi lpas kliar bilik tetap muntah jgk. Hahah. Sbb sy jnis x boleh minum air bnyk skli gus walaupon air berperisa

3y ago

air tu rasa apa? rasa gula jeke tqkde rasa oren2 ke ribena ke? 😂

Yup normal utk smua ibu pregnant terutama skli klau ibu bapa kita ada sejarah keturunan kencing manis, n klau berat bdn kita naik berlebihan masa pregnant. Minum skli trus je, tahan nafas. Jgn sesekali brhenti masa minum tu, sbb kemungkinan utk muntah balik tu ada..xpsl2 nnti kena repeat blik minum air gula segelas lg 😂

5y ago

Goodluck awk!! 😁

Sy sebelum minum... Pose dulu mlm tu.. Make sure perut kosong... Sbb pnuh satu mug kot air tu... 😂😂... Minum skli teguk, xd nk stop2 pandang kiri kanan... Da abis... Kumur2... Minum air sikit... Then rileks.. Sbb nk amik result lps 2 jam... Air gula tu okeyh je... Cuma bnyak sgt... Pnuh perut...

Depends badan juga. Kalau jenis makan manis,tp badan dpt hasilkan insulin sendiri,tak ada masalah. Alhamdulillah sy jenis makan manis,dan tak sangkut gdm..tp kawan,tak makan manis langsung. Air manis pun dia x suka. Tetap sangkut gdm.even admit ward,kena control diet pun bacaan gula dia x turun.

5y ago

Lepas minum air gula nnti tau la.hehe

Saya baru je lepas😃..kalau ikut kn memang rasa tkut lgi2 selalu bce pengalaman yg pernah minum..hihi..tpi bila dah try tdi oky2 je rasa manis je ..rasa mcm minum air terlebih gula .tips time nk pegi nnti hilangkn perasaan takut rasa nk muntah apa tu smua..sis relax je.sis jgn risau 😘

Petua xnak bg muntah masa minum air gula sblm ke klinik minum sikit air kosong nurse memg xbg mkn or minum pape tp utk elak muntah minum je sikit air kosong dulu pastu minum air gula tu terus teguk sikit2 smpi habis jgn lengah lama2 nanti loya n muntah

hri yg sama sis mnum air gula akn dpt results..tpi mlm sblm sis kna suru mnum air gula tu sis akn kna advice tuk puasa..keesoknya tu sis akn di suru mnum air gula..2jm lps tu kna ambil darah tuk cek kndgn gula..mnum air gula ni sbnrnya tuk cek sis ada kncing mns kh tda..