Pusat bayi timbul (hernia) baby girl

Hi Semua, baby saya sekarang nak hampir 7minggu tapi pusat masih timbul, lebih-lebih lagi bila baby meneran pusat lagi nak tersembul (gambar). Baby semua ok tak meragam, minum susu mcm biasa, perut tak kembung, kencing berak pun normal. Mommies lain pernah ada masalah ni jugak tak? Biasa nya bila pusat ni akan kedalam & baik semula ye? Risau tengok😭

Pusat bayi timbul (hernia) baby girl
66 Balas

Dapatkan nasihat doc sis. Moga baik2 saja. Pengalaman saya. Lepas tanggal tali pusat, pusat anak saya still timbul. Dan cm xkering belah dlm tu. Then saya prsn telur dia cm besar sebelah. Saya bw kkia, doc ckp hernia, normal kene tunggu smpai umur setahun. Then masa anak saya 47 hari tetibe dia meragam, xnk susu, demam. Saya cek telur dia cm membengkak. Terus pergi emergency hospital. Masa tu pantang kt kampung. Then pergi lah GH melaka. Doc scan telur, tgk darah dh xmgalir kt dlm telur tu. Doc terus refer paedratik HKL. Smpai HKL doc scan sekali lg suspek ada tumor dlm telur. Saya kelu tk terkata. Tepat jam 12.30mlm anak saya Kene emergency operate. Jam 3.30pg selesai operate doc ckp, bukan tumor tapi tortion testis. Urat testis terbelit smpai darah xmasuk dh dlm testis tu. Doc dh inform kami awal2, jgn berharap sgt yg testis yg terpusing tu akan pulih. Alhamdulillah skrg anak dh 4 tahun. Still ada yearly checkup dgn paedratik hkl utk testis tu. Result dia pd usia 4 tahun ini, testis yg terpusing tu kecil berbanding yg sebelah lagi. Apapun saya redha dan bersyukur anak saya sihat dan selamat. Lepas operate pusat dia terus termasuk ke dalam.

Hi salams. This is called umbilical hernia -my son Omar pon ada. Since Omar was a small baby masa lahir (SGA), dinding abdomen tidak dapat bentuk dengan sempurna so after they cut the umbilical cord, when baby meneran, daging from inside baby would be pushed out to the soft wall of baby’s “pusat” lalu terbentuk what is called a “hernia”. Doc says it is normal and shouldn’t hurt baby -just observe kalau it hardens bila u tekan and warna gelap (changed color) then that means kena check with doctor. Otherwise, baby is fine and tummy time boleh buat hernia masuk semula. Omar is now 7months and tak nampak sangat dah pusat timbul tu :) Semoga Allah permudahkan urusan dan berikan kesihatan pada you and anak you.

2y ago

Alhamdulillah Klau normal..sy tekan2 x ada warna gelap..bila x mngeliat @ meneran pusat tu kmbli normal

Petua mak saya. panas² ibu jari awak dekat barah api. Pakai lilin pun boleh. Lepas tu tekan ibu jari awak yang panas² tu dekat pusat anak awak sampai pusat tu masuk balik. Selalu panas kan tapak tangan awak dekat barah api ataupun lilin. Lepas tu tekap2 kat perut anak. Kalau awak biarkan nanti sampai besar pusat dia keluar je macam tu. Kesian.. lepas tu senang masuk angin. Kami 9 beradik takde yang pusat timbul ada kakak saya timbul. Mak sy buat tangas ibu jari tangan lepas tu tekan kat pusat kakak sy. Akhirnya temasuk pusatnya. awak cuba lah tapi kena rajin. Kalau kita tak buat dengan selalu dia tak berjaya. Seeloknya dari awal awak buat. Tapi. Takpe cuba lah. Insyaa allah boleh

4y ago

yee sis... tuam je dgn tungku herba untuk baby tu. insyaAllah nt dy akn surut.. dn kne kerap buat.. selepas mndy...sy pun buat. alhamdulilah dh kedalam dh pusat ank sy.. yg pnting kne rajin tuam tu je...tuam lme ckit..tekan ckit dkt pusat dgn tuam tu.. insyaAllah.. aamminnn🥰🥰

hi awak. baby saya pun mcm tu. then dia surut masa dia 3 bulan cemtu. saya biarkan aje. pernah tanya doctor kena tuam ke doc kata tuam tu tak membantu apa2 pun. tapi saya tuam juga utk sedapkan hati saya. masa bawa checkup kk doc situ pun kata mmg akan surut. tapi dia bagi juga surat rujukan to hospital utk jumpa pakar, dia kata kalau saya risau saya boleh je bawa go hospital. tapi belum sempat saya nak bawa tengok2 pusat tu surut dah. hehe jadi hujung2 saya tak bawa pun. apa2 pun kalau boleh jangan bagi baby nangis kuat sgt sebab kan dia meneran kan.

4y ago

kalau ikutkan post saya masa tu, ramai replied and cakap masa baby dah 3/4months baru surut. tengok2 baby saya pun sama. hehe. a ah boleh je nak tuam. sedapkan hati sendiri. bila biar rasa seriau je kan.

Hye sis... Anak saya dulu macam ni jugak hernia... Anak perempuan... Doktor dapat tau masa anak umur sebulan... Doktor pesan letak duit syiling 50sen yang lama yang besar tu kat pusat anak... Saya balik buat... Lekat dengan salotape... Sentiasa lekat dipusat... Nak mandi ja bukak... Kepas mandi tuam perut area pusat tu dengan daun sirih... Sampai abak umur setahun jugak saya buat macam tu... Sampai doktor kata dah okey... Umur 2tahun doktor kata semua dah okey takda pape.... Alhamdulillah....

Saya dulu pantang anak pertama mak mertua jaga.. Pantang anak kedua n ketiga pantang berdua dengan asben jaa.. Family jauh dekat sabah.. ikut petua mak mertua jaa.. Time pusat baby jatuh tu lepas mandi kan baby hancurkan halus kemenyan letak cikit dekat permukaan pusat baby tu panas kan sikit ibu jari guna lilin then selawat2 tekan pusat baby tu automtik cantik pusat baby masuk dalam.. InshaALLAH..

Baby saya pun mcm ni sebelum ni tp lepas tu dia ok. Risau jugak masa tu so tanya doc pasal pusat bayi timbul lepas tali pusat putus and doc kata biar je nanti dia surut sendiri. tp biasa lah jiwa mak2 ni still risau selagi tak surut, so kita cuba jugak tuam tp tak effect apa2 pun. Kalau cik tak sedap hati, boleh je refer dgn pakar.

Dulu anak akk nmbor 2 pn kena pusat timbul jgk.. mcm2 cara cuba.. de yg ckp amik duit syiling lama n tekap dgn daun sirih yg dilayukan.. mcm2 petua yg akk buat.. bila dh byk kali ikhtiar akk ckp dgn suami, akk biarkan je la... alhamdulillah lama2 pusat ank akk tu ok spt biase... 😊😊😊

Anak sy ppuan ye... Baik bwk ke hospital buat rawatan lanjut.. Sy bwk anak check up..trus buat operation sbb 1 biji dah jatuh kebawah..bila masukkan/tolak ke tmpt asl...dia turun balik...lps 2 hri warded..boleh discaj..& sehat alhamdulilla..xde meneran2.. Sila dptkan rawatan susulan...

biasanya jd gini sbb barut bby lepas awl.. sekurgnya2 dlm 3bln masi kena pakaikan spyh perut x msuk angin. letak mnyk pns & duit ayiking bila dah timbul nnt lama2 akan tmasuk balik pusat bby tu. kat rmh jaga la pakaikan.. klu gi klinik xyh pakaikan mmg misi akan bising.