Pusat baby tersembul

Hai mummies, Siapa ada pengalaman anak pusat mcm ni? Pusat anak sy makin tersembul keluar, bila pg klinik doc ckp tu biasa nanti akan hilang sendiri tp risau sbb tengok makin kembung. Ada tak cara nak kurangkan kembung tu?

Pusat baby tersembul
20 Balas

Anak lelaki sy mcm ni waktu baby, doc ckp umbilical hernia, doc pesan jgn bagi nangis lama².bila baby nk start meniarap nti akan beransur hilang.antara sbb jadi ni sbb ada otot² area tu lambat kuat/matang.skrg umur dia setahun stgh.pusat dia cantik ke dalam lagi.hehe.x perasan pula bila start hilang.

2y ago

baby sy 4m x masuk lg.. risau kdg tgk sbb ank kawan yg sbaya dia semua dh cntik ke dalam 🥲

tuam selepas mandi...pastu pakai ibu jari pusing2kan kat pusat tu... dulu masa sy keje taska pun ade budak MCM ni...mak dia kat Dr gunting tali pusat pendek sgt sbb tu tersembul keluar...

Pakai minyak bebiku.. anak sy pun jadi mcm tu.. lepas sapu di pusat n kaki stiap kali tukar pampers, alhmdulillah trus hilang dh..

Pengalaman sya,tiap kali lepas mandi sya selawat kt pusat ank dan simpan syiling 5sen kt pusat ank..in Shaa Allah lama lelamaan pusat ank ok jgk..

Sdre sy pernh mcm nie..Dia xnk msuk dlm..Pastu doc suh operate buang Sikit..Tpi jgn letak ap2 tkt jngkitan kuman pl kt dlm..Try rujuk pakar

biasanya orang cakap,kene pusing pusat tu bagi masuk elok² kat dalam.. kene rajin pusing masukkan ke dalam.. lama² masuk balik tu..

lpas mndi urut pusat dgn ibu jari...then letak duit syiling kt pusat baby.. org tua² ajar mcm tu.. cuba lh ikhtiar..

Owg tua dlu2 ambil duit syiling 50 pstu balut gn daun sirih or mengkudu pstu pkai barut bgi pust tu ssut..

4y ago

Ye betul petua ini...org tua biasa buat mcm ini

Anak sya pon cmtu yg sulung n 2nd...kna rajin tuam hari2..lepas 2bln lbih elok dah masuk cantik jer pusat dia..

mcm ank sy dlu sis..kne rajin tuam pgi ptg sambil selawat.. insyaallah lama2 dye elok jgk 😊