Baby overtired

Hi mommies! Macam mana nak atasi ye, Baby saya mengantuk tapi dia suka tahan mata taknak tidur. Bagi susu dah, bagi puting dah. Nak kata kembung pun tak. Tapi meragam merengek nak nangis. Nangis pulak meneran. Bila bedung pun takmo. Kalau tidur pun kejap je hm ni tanda baby overtired ke ? Macam mana nak buat ye. Hampir gila dibuatnya. Baby 2 bulan lebih. #firstmom #ingintahu

3 Balas

tak boleh bedung saja awak. bedung tu part of 5s cuddle cure tu. kena at least swaddle + side/stomach position + shush, try few minutes. kalau tak jalan, try tambah swing 5-10 minutes. swing ni pun kena ikut juga rentak dia. ada baby suka atas bawah ada yg suka kiri kanan ada yg ikut mood. kalau dia nangis teruk kena kuat sikit shush + swing dia. bila dia relax sikit baru slow down. boleh jadi overtired, boleh jadi witching hour dia. anak saya start petang nak maghrib tu kadang macam ni. dia akan tahan mata sampai overtired. kalau nak dia tidur, memang kena contact nap je. sampai kul 10, baru dia akan start tidur malam.

Awak ada buat jadual tidur dia tak? Maksud nya berapa jam sepatutnya berjaga berapa jam tidur. Kena ikut jadual. Anak saya pun mula2 meragam mcm tu. Lepas saya jaga jadual tidur dia Alhamdulillah makin okey.

dh try cuddle cure? 5s?