impetigo

help... ada x siape2 bole share experiences or tips or whatever pasal impetigo?

2 Balas

Dulu anak mcm ada luka kecik je..mmg sgt kecik kat dahi..lps 2 hari luka tu jadi makin besar then ada satu lagi mcm kudis kat tepi telinga and atas bibir atas dia..pelik juga..sy bawa pergi klinik kanak2 hoh kat pandan indah doc kata anak kna impetigo..so dia bgtau la dia mcm jangkitan kulat..doc bagi krim antibiotik dan ada satu lagi krim utk kulit xde ubat makan pun just sapu tu je..monitor jga kalau2 ada naik kat tpt lain tapi xde..n luka2 tu pun makin kering..doc pesan mandikan anak dgn campuran dettol antiseptic smggu sekali..lagi2 kalau anak tu kita hantar nursery sbb kuman dr persekitaran yg kita xnmpak..so skrg smpai skrg sy masih amalkan mandikan dia dgn dettol tapi xdela smggu skali kira dlm sebulan tu at least 2-3 kali w’pun da 5 tahun umur dia..

4y ago

Hi nak tanya sis punya anak time tu Umur brp yah mandikan detol? Sma brp sukatan detol mix dlm air mandi?

terima kasihhhh byk2.. ank kwn saya br kene.. so die xtaw nk handle.. ♥ tq awak bg tips