Hb rendah

Hb saya rendah.. Boleh share tak makanan apa yg bileh naikkan hb?? Tq 🥰

13 Balas

Jambu batu dan jgn minum minuman bkafien, sy 2minggu lepas pegi klinik hb turun 9.8, kemudian kena suru dtg balik minggu strusnya, sblm bklinik 2hari mmg da x mnum bkafien, kmudian lepas mkn mlm mkan jmbu batu. Syukurla skli bklink tu, hb sy 12.9.Memang bkesan dan minum ubat time perut kosong @ 2-3jam lepas makan. Jarakkan wktu mnum ubat tu.

Ikut pngalaman sy, sy xminum air manis terus 2hri sblum chekup..mnum air kosong bnyak²..pstu bnyk mkn hati ayam dgn sayur byam..mkn iron tablet betul² ikut aturan..mkn time perut kosong, lps sejam baru mkn sarapan 😊

Macam saya, saya amalkan makan ubat klinik iron tu 2biji sebelum tidur, maltofer sebelah pagi. Sebab saya bukan sejenis makan buah atau sayur.

Saya amalkan green juice. Kemudian tujar dari zincofer ke iberet. Alhamdulillah terus naik

mkn ubat yg klinik k bg.. sambil tu mkn jambu batu, bayam, daging, kerang, oren

I beli maltofer dekat farmasi. Hb terus ok. Dia tablet kunyah je rasa coklat

Makan ubat patu minum ayaq sunquik oren . Saya dari hb low.. teruss naik

Hati ayam, jambu batu, iron tablet

kerang,buah watermelon,jambu batu

jus mamariam 😊