Berat badan naik 2kg/1week..ada cara x nk kawal berat badan mcm mana? Skrg 38w 5d

Hb, gula, tekanan darah semua okey

3 Balas

Sya prnh naik 2.5kg dlm tempoh 1 week. Sbnrnya yg naik tu bkn sbb kita mkn bnyk. Tp sbb cecair yg x keluar dari bdan. Bdan mengndung mghasilkan cecair yg bnyk dn brlebihan, yg menyebabkan pembengkakan di kaki, tangan dn muka. Klau bengkak teruk, tndanya nk kena sawan. Sbb tu kena pantau selang sehari bila berat naik atau kaki bengkak. Caranya senang sja, mnum air masak sebanyak mgkin sbb air msak tu brfungsi mengangkut lebihan cecair tu kluar dri bdan. Then stop mkn bnda2 x sihat sprti manis, masin, dan brlemak. Amalkan yg ni sja, berat akan maintain atau akan menurun.. Kaki pula time baring letak bantal di kaki bg kaki tinggi supaya cecair turun semula utk dibuang. Jngn rsa rimas nk kencing sbb tu cara yg trbaik dn paling brkesan..

7mo ago

ooo, yeke .itu yg risau klu kne sawan...insyaAllah sy pantau n ubah cara pemakann

mkn suku2 separuh. mkn n minum manis weekend je. bykkn berjalan n buat exercise atas bola, ketuk ketampi, jalan itik, turun naik tangga biar cpt bersalin jugak

7mo ago

sy kuat minum air manis tp air masal pom byk jgk minum sampai kerap kencing mlm²..cuma makan tu kerap

Sis sama dgn sy 1week berat naik 2kg hb semua okay. Terkejut timbang naik sampai 2kg tunggu masa ni😁

7mo ago

betol..due 23/11 bising misi..nk dkt beranak brt makin naik plk