Doktor suruh ambil perancang..

Hati tgh tak tenang sbb baby belum keluar doktor dh suruh pilih perancang selain daripada pil sbb skrg tgh mengandung ank no 2,ank first blum cukup 2 thn.. mse ank first,kita pakai pil je..skli entah mcm mne rezeki ank no 2 dh ad dlm perut mse ank 1st umur 1thn 6bln... Dh cuba bincang dgn suami tp suami tak bagi amek perancang..rosak badan dgn hormon nnti..suami bertegas tak bagi..saya ckp ni demi diri saya pun suami menolak..dia suruh sye ckp kt doktor kita merancang sendiri...segala hukum keluar dgn ceramah2 ustaz Azhar Idrus dia tunjuk kt sye psl merancang ni sbb yelah,fizikal sye mmg sihat takde mslh/penyakit kronik...umur pun muda lagi baru 24thn.. mmg x payah guna perancang pun.. katanya... tp mslhnye doktor tak bagi dah merancang sendiri/makan pil sbb kandungan yg sekarang kira terbabas..jd kaedah pil tak berkesan dan doktor suh amek perancang suntikan tu apa namanya,depo eh.. Kita ni nk dgr ckp suami,doktor bising..nk dgr ckp doktor suami bising..nk dgr ckp diri sendiri,pendapat anda tidak diterima.. haha Boleh ke amek perancang tanpa pengetahuan suami? Saya baca effect2 perancang pun saya risau sbnrnye...😔 Kalau anda tanya saya..saya pun x nak amek perancang tp saya juga x nak sakit mental dan fizikal sbb kena jaga anak apa semua...tp demi mental saya,saya fikir balik,ada baiknya saya amek perancang.. eh entahlah.. nk minx ibu2 kt sini yg dh amek perancang selain pil,apa pros dan cons dia.. atau ibu2 boleh share kt sye ada tak cdgn perancang yg lain? Help me 🥹#bantujawab

21 Balas

Kisah sis sama mcm saya. Mse anak setahun lebih sy pregnant lg, anak sulung genap 2tahun dah dpt adik. Tp sy tak ambil perancang lps anak 2nd, sbb sy czer jd mmg sy expect lmbt lg dan kuasa Allah tanpa mkn pill atau guna alat2 anak 2nd jarak dgn yg 3rd selama 7tahun. Banyak benda jd dlm 7tahun tu antaranya kami tidur asing sbb covid, sy banyak kerja dirumah dgn anak2 asuhan sy, suami pula kerja dgn syarikat medical supplies. Sis tny suami sis kalau dia boleh berdisiplin kalau dia boleh sabar bila sis tak bersedia lg. Kalau jenis nafsu tinggi dia pun kena fikir kot2 nt dia yg terlajak. Dgn ekonomi tak stabil skrg ni, anak mmg rezeki tp kalau tak terancang dgn betul kesian pada diri kita sbg ibu & kesian kat anak2. Merancang utk kesihatan tak salah disisi agama, suami sis mungkin ambil part ceramah yg org merancang dgn visi 'childless' itu ceramah yg tak kena dgn situasi sis.

Klu ambil perancng pn lma2 nti suami akn tau juga..depo ada msa2 tertntu nk g ambil kn..pndpat sy, sy x sarankn sorok sbb sekali sorok x pasti kpercyaan suami tu dkt isteri mcm mn & sma juga klu d sebaliknya klu suami yg sorok wlaupun benda mcm ni.. klu sis rsa mmg perlu ambil perancang be firm with your choice, bukan melawan tp klu apa2 jd nti sis juga kna hadap sbb tu bdan sis..ya masih muda 24tahun tp ingt badan ni kna guna lama..fizikal ok tp mental mcm mn?.. buat apa yg sis rasa ok..boleh tnya balik apa2 side effect perancng & tgk mn yg sis rsa sesuai tp insyaallah ok je..ada jenis implant, sis boleh beli dkt mna2 farmasi & minta pasang dkt klinik

xsilap sy merancang kehamilan tu hukumnya harus..bukan bermaksud utk menolak rezeki, sebaliknya utk menjaga kesihatan diri (mental fizikal) dan dalaman kita. ambil perancang tnpa pengetahuan suami? boleh..sy pun pkai perancang w/o husb knowledge.....sbb kita kenal husband punya perangai plus sy dh 2x czer so i need to ensure to get gap at least 3y keatas utk conceive the last one. last pregnancy sy ambil pil tp culas.. ank kecik2 klu kita xpndai control diri...mmg kesian pd yg sulung. so beringat lah..sayang diri sendiri dulu.

18h ago

skrg iucd. so far bdn tolerate..xde byk berubah sgt ...sy mengandung no 2 masa sulung genap 1 tahun. skrg sulung 2y4m, adik 7m. boleh tahan penat ya nk handle. dlu ambil pil, tp sbb culas...tertinggal 2 hari.

Sye rancang sendiri.. period sye jnis regular jd snang nak track waktu subur.. ble da nak dkt2 waktu subur/tgh subur memg ktorg x bsama.. hsband pn ok.. klu nak buang luar, make sure hsband mampu & ok.. sblum nk bsama memg hsband tnye bley buang dlm ke x.. bab merancang sendri nie memg kne kerjasama suami 100%, klu hsband ok then ok la.. klu hsband pn x yakin, better amek perancg je la.. kondom pun ok, xde effect hormon/bdn (klu da hsband rsau sgt kn, suruh dia la yg pakai)

ambil perancang hukum basicnya harus. ambil bila suami dah terang2 larang saya tak sure. seeloknya sis rujuk pada yang lebih pakar. cuma nak kata, doktor tak ada hak nak paksa atau tak bagi tak ambil perancang. badan kita, side effect kita yang tanggung, hak kita sepenuhnya. cuba bincang dengan doktor, perancang apa paling kurang side effect dia, ambil tahu semua possible side effect dia, then bincang dengan suami, cuba pujuk kalau yg tu dia boleh terima. kalau suami nak merancang sendiri juga, dia lah kena merancang betul2. memang tak boleh buang dalam langsung, selagi belum nak tambah anak. and nak tambah anak kena dengan persetujuan isteri. sebab yang tanggung macam2 tu isteri, bukan dia. saya dan suami merancang macam tu. alhamdulillah menjadi. nak lagi elok, pakai kondom sekali.

sy suami ckp xyh..dan sy sendiri pn mmg xnk amek😅 kalau ubat,sy bkn jenis org yg berdisiplin bab mkn ubat..nak cucuk? nnt bdn naik mendadak pulak🫣🤣 nk pakai yg lain² tu..mmg xterfikir lgsg..jd saya rancang sendiri je..lekat tak lekat kemudian hari tu,sy fikir kemudian je😅 sbb skrg Alhamdulillah la..anak 1st 2020..skrg anak 2nd InshaAllah coming soon keluar dec 2024 ni..wlpn sbna nya dlm tempoh 4y tuu sbna nya dah alami 2x keguguran (2021 & 2023)

Kalau awk nk dgr kata suami terpulang..tp kalau sy,sy nk kesihatan diri&mental sy.doc bg nasihat demi kesihatan diri awk&ank..beranak tiap tahun walaupun normal mmg bahaya juga nti rahim pecah.kalau czer pula kne gap 2thn paling kurang.doc xkn sarankan dkt awk ttg perancang kalau xmerisiko kn diri awk.yg suami awk keluar mcm2 ceramah tu dia jaga ank sepenuhnya ke🫣sbbnya kalau ikut islam ank suami yg jaga..kalau dia jaga semua nk tambah ank pn xpe🫢

Ni cdgn sy sbb sy pun merancang sendiri. lps lahir ank ke 2 sy ambil suntikan depo, mmg hormone dan period xstabil. Sy berhenti ambil depo, Dr kata nk lekat balik makan masa 1-2 tahun sbb tubuh nk pulihkn hormon. Ats saranan Dr jgk, sy ambil pil "POSTINOR". Pil ni dimakan bila kita rasa "terbabas" bila bersama. kalau xbersama xperlu mkn. dan kalau bersama tp yakin xterbabas xperlu mkn jgk. Hanya mkn apabila yakin "TERBABAS" shj.

Nak merancang sendiri xd masalah pon tapi Laki kena main peranan la … kalau setiap kali main dia Rakus and mmg x sedar bila pancut baik la ambik je perancang… ikut apa kata diri awak lah sebab awak yg akan tanggung bila awak mngdung lagi .. nak membesarkan anak2 ni bukan mudah lagi2 kalau suami x tolong langsung … mna yg awak rsa terbaik utk diri awak and anak2 buat lah

hai sis... benda cmni kena ada kata sepakat dgn suami. kalau suami xbagi ambik perancang, guna kondom. pengalaman sy ambik cucuk depo 2tahun mmg badan naik betul. menyesal. stop depo, guna kondom. alhamdulillah boleh jarak 5tahun baru sepakat nk ada bby baru.. kondom beli online ja sbb segan nk beli kt farmasi or kedai🤭. btw semoga dipermudahkan urusan sis

9h ago

hai sis..lepas stop depo senang juga ke nak turunkan berat badan balik..susah hati sy dengan berat badan naik mendadak lepas cucuk depo ni