Perancang depo

Haritu saya ada cucuk depo untuk pertama kali & harini patutnya date saya repeat cucuk untuk 2nd tapi saya tak pergi sebab saya perasan lepas saya cucuk saya period lama & sikit lepastu sering pening kepala berhari hari & mudah emosi.. tadi nurse kk call saya tanya knp x datang tapi saya bagi alasan nak rancang sendirilah atas sebab tertentu.. saya jadi buntu dah ni kalau rancang sendiri takut lekat awal kalau cucuk depo jadi macam tu pula tolong ibuuuuuu saya buntu😭 anak saya baru umur 4 bulan

8 Balas

Saya asalnya pasang IUD. Pasang tu memang tak sakit tapi effectnya saya mengalami cramp perut beberapa minggu juga lamanya. Last² g buka semula. Sebab malas nk g amik pil perancang..dan takut terlupa makan ikut masa, saya pakai implanon. Tanam kat bawah lengan. Alhamdulillah xde sebarang effect yg pelik²..tiada pertambahan selera atau berat. Period pun masa bulan pertama je panjang sikit lepas tu kembali regular 7 hari macam biasa dan tetap. Yg penting pergi berbincang dulu. Xde masalah kalau nk rancanh sendiri. Tapi suami pun kena faham dan amik tau. Kalau nak harapkan isteri sorang tak jadi cara rancang sendiri tu. Sebab tak de istilah ‘ter’ kalau nak rancang sendiri. Terbabas…ter lepas sikit..xde..so tepuk dada tanya akal macam mana cara terbaik nak merancang.