Kaki luka gatal2 berkurap

Hi, haritu kaki anak mcm ada kesan luka tercakar dgn kuku dia sendiri kot. Lepastu lama2 luka tu mcm makin besar sikit merah2 sebab anak tgh lasak. Then saya tutup guna plaster nk elak luka makin besar dan berdarah. Xtahu pulak dia alergik bila pakai plaster. Jd makin besar pulak lukanya sebab dia garu2 gatal. Boleh suggest tak ubat apa elok yg sesuai dgn baby. Dah gi klinik tp ubat dia mcm xnmpk hasil pun.

Kaki luka gatal2 berkurap
7 Balas

jika dh try g klnik pakar kulit msih sm tak ok...try guna ointment cream pula..nnti try cri dkt farmasi tnjuk dkt pharmacist tu keadaan bby nya masalah yg di hadapi .make sure pergi farmasi yg ada ahli farmasi tw nnti dia blh suggestkn krim apa sesuai tuk bby..jgn pergi farmasi watson..atau guardian dkt situ xde pharmacist yg blh ditanya dan rujuk tuk dptkn nasihat ubat apa yg sesuai tuk rawat kulit bby..mg ank puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya amiin..

Try guna snowhite treatment lotion.. sy masa alahan mengandung kulit jd mcm ni,pkai lotion tu alhamdulillah elok blik... lpas bsalin,ank sy plk jd alergik kulit mcm ni tp bukan eczema.. dia sesekali ja jadi kalau cuaca terlalu panas @ kena habuk2.. kdg jd smpai kt muka.. sy sapu lotion ni ja.. x smpai 3hr dh baik..

kalau ade Snowhite Lotion treatment cream tu cuba sapukan .. alhamdulillah cream tu dapat membantu.. sye kena chicken pox pakai cream ni 3 hari kering dah . cream ni untuk bby pon sesuai .

Kalau luka, tak boleh tutup paki plaster dear. Kena biar affexted area tu kering. Kalau tak nnti lagi berair dan akan bernanah. Cepat2 bawak anak jumpa apakar ya nnti melarat. Seksa budak tu

11mo ago

Baru tahu sis. Saya tutup sebab dia kopek2 pastu makin teruk pulak kulit tercabut. Lepas dah pakaikan tu nampak kulit dia naik mcm biji2 kalau alergik tu then berenti letak. Tp dia gi garu2 tu jd cmtu. Silap saya 😩

pergi klinik biasa/pakar ya? kalau mcm ni better g pakar.. ank sy dah biasa mcm2 allergy kena. mcm2 Jenis. mmg g pakar kulit je. atau g klinik swasta yg dr nya Dr kulit..

Macam baby saya pernah kena kat tangan. Gi dr. Ko dapat cream, pakai 2 hari Alhamdulillah elok terus. 1 family dah pakai cream tu 😄

11mo ago

Memang saya bawa baby saya yang gi jumpa dr. Dr pakar kulit. Saya tanya juga. Dr kata boleh pakai. Tapi sapu nipis2 sebab takut baby garu2 then masuk mulut ke mata ke. So far ok je kalau ada tumbuh lagi, saya sapu je lagi & lagi. 😊

utk ringworm bb sy gune krim snowhitee.. alhamdulillah 3 ari dah nmpk perubahan n ilang..