Luka jahitan bersalin melecet

Sape pernah luka jahitan melecet ? Mcm mana nak bagi cepat baik dan kering ? Luka saya melecet dan lps dh kering letak ubat jd bersentuh semula dgn kulit lain. Jd x kering semula. Die bergesel smula dgn kulit sbelah dia. Boleh letak plaster x huhuhu x nk bg luka tu bergesel dgn kulit sebelah.

1 Balas

Try berendam dalam air suam+garam sis, contoh ambik besen besar macam tab bagi mandi baby tu, agk muat utk sis duduk dalam besen tu pun dh ok.. yg pnting bahagian luka tu terendam dalam air garam tu. saya buat macam tu je, alhamdulillah luka cepat baik.