Luka bersalin normal pedih dan sakit

Hi semua, ad x kat sini luka bersalin dia dh cntum tp benang x jatuh lg.. dkt kawasan benang tu jd merah dan pedih sgt. Mcm mne nk hilangkn rasa tu ye? Sakittt 🥹.. Ada tips x nk bg luka tu kering elok, klau yg minum sunquick tu ssehari berapa kali minum ? Sblum ni ok je dah kering tp xtahu la sejak 2 hari lpas dia dtg sakit pedih, pstu smlm berdarah mcm luka.. mcm tertarik pun ada.. Ke klau nk baik mmng akn jd mcm tu?? Helppp 😭 and klau ada suggestion ubat yg mnjadi utk sy beli kee.. skrg pkai hbat kuning tu je.. #seriusnanya #firstbaby

2 Balas

saya mcm tu juga...risau mcm tertarik benang...hari ke 20 baru tanggal benang...ada jgk sisa2 benang belum tanggal walaupun dh hari ke 30...minggu kedua tu dh xsakit...dh cantum cuma belum kering betul2 sbb bergesel luka tu...kadang2 merah mcm berdarah sbb nipis sgt kulit yg bercantum tu...saya plk mmg xduduk diam😂sakit jgk...tp saya biar je...cuci bersih2 tuka pad slalu...pas kencing atau mandi bg kering betul2 dap2 tisu...tngok2 dh elok luka..sakit pon tiba2 hilang tanpa sedar😅...saya xpakai ubat ape2 sbb takut🤣

setiap kali kencing atau tukar pad,sy cebok guna air garam suam. pastikan kerap tukar pad,keringkan kawasan perineum dahulu sebelum tukar pad baru. makan buah oren setiap hari. sy kadang duduk bersila sebab jahitan dah tak sakit lg,sedangkan baru seminggu bersalin. bersalin 3 anak sy buat mcm tu ja. 2 minggu dah ok.

8mo ago

ada sedikit lg,benang yg utk ikat mati di bahagian bawah sekali. benang tak luruh,tp bercantum dgn isi. tp tak sakit pun,tp bila pegang boleh rasa benang tu.